2024. április 20., szombat

Megemlékezés Szenttamáson

Az előző évekhez hasonlóan a szenttamási magyarság halottak napján idén is megemlékezett az 1944/45-ben meggyilkolt ártatlan magyar áldozatokról.

Nádalján, az ottani ártatlan áldozatok temetőben elhelyezett keresztjénél a kegyelet virágait a VMSZ és a VMDP helyi szervezeteinek képviselői helyezték el.

A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezés a bejáratnál lévő keresztnél kezdődött, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett, több száz magyar polgári áldozat emlékére.

Az alkalmi műsor és a gyászszertartás után a kegyelet virágait először dr. Plank Zoltán konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának munkatársa helyezte el. Őt követően a VMSZ elnökségi tagjai: dr. Tóth Tivadar és Dobai János, majd a párt helyi szervezetének nevében Bergel Zoltán, Kolenák Ibolya és Csúzdi Valéria helyezték el a koszorúkat. Az MRM helyi szervezete nevében Vörös Sándor, a VMDP helyi szervezete nevében pedig Szögi Erzsébet koszorúzott. A szenttamási önkormányzat nevében a tömegsíroknál Slobodanka Gradinac alpolgármester, Željko Bogojević, a kkt elnöke, továbbá a községi tanács tagjai, Ifjú Zoltán és Fenyvesi István rótták le kegyeletüket.

A második világháborúban Szenttamás védelmében elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál is koszorúztak. Itt a főkonzulátus és a pártok mellett a szenttamási magyar fiatalok is elhelyezték a kegyelet virágait.

A megemlékezésen az ártatlan áldozatok hozzátartozói és rokonai mellett jelen voltak a szenttamási civil és kulturális szervezetek képviselői is.