2024. április 24., szerda

EU: Sikeresek voltak a választások

A Kosovska Mitrovica északi részében történt incidensek nem fogják negatívan befolyásolni Szerbia további európai útját – állítják bizonyos uniós politikusok

Roberto Gualtieri, az Európai Unió választási küldöttségének vezetője kedden pozitívan értékelte a vasárnap megtartott koszovói helyhatósági választásokat. Az EBESZ missziója kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a választások az előírásokkal összhangban zajlottak, jegyezte meg Gualtieri, aki elítélte a Kosovska Mitrovica északi részében történt incidenseket.

Az EU küldöttsége a választások második körét is felügyeli majd (Fotó: Beta/AP)

Az EU küldöttsége a választások második körét is felügyeli majd (Fotó: Beta/AP)

A négy szerbek lakta észak-koszovói község szavazóhelyein begyűjtött szavazólapokat még nem kezdték el számolni, ezek Pristinában vannak és az EU választási bizottsága figyelemmel kíséri a folyamatot, magyarázta Gualtieri, hozzátéve, hogy az EU küldöttsége a választások második körét is felügyeli majd, a helyhatósági választásokról pedig a következő év elején állítja össze végső, átfogó jelentését.

– A választások a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodás mentén zajlottak. Ez volt az első alkalom, hogy Koszovó egész területén helyhatósági választásokat tartottak, méghozzá a vonatkozó koszovói törvényekkel összhangban. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a választói névjegyzékek pontosságával kapcsolatban nem teljes a bizalom. A koszovói médiumok megfelelően tájékoztatták a polgárokat a választási kampány során, és minden jelöltnek lehetőséget adtak saját politikai üzenetük tolmácsolására. A Koszovói Rádió és Televízió valamelyest részrehajló volt a Hashim Thaçi vezette Koszovói Demokrata Párt irányában – értékelte Gualtieri.

Az észak-koszovói szerb községekben begyűjtött szavazólapokat kedd délután tervezték elkezdeni hitelesíteni, derült ki Valjdete Daka, a koszovói Központi Választási Bizottság elnökének nyilatkozatából. A hitelesítésre azért van szükség, mert a vasárnapi incidensek miatt ezeket nem tudták a helyszínen megszámolni. Az észak-koszovói szavazóurnák felnyitása után derül ki, hogy a választási anyag milyen mértékben hiányos, vagy szabálytalan, tette hozzá Daka.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elégedett a választásokkal, és gratulációját fejezte ki a koszovói polgároknak. Ezek a választások kulcsfontosságúak voltak Koszovó jövőjének szempontjából, emelte ki Ashton, majd elítélte a Kosovska Mitrovica-i történéseket. Ashton megerősítette, hogy a korábbi egyeztetés értelmében ma Ivica Dačić szerb és Hashim Thaçi koszovói kormányfőkkel találkozik Brüszelben. A választási folyamatban sorra kerülő lépésekről és a brüsszeli megállapodás további alkalmazásáról lesz szó, jelentette be Ashton.

Dačić már kedden bejelentette, hogy Brüsszelben az észak-koszovói községekben megtartott választások eredményének a megsemmisítését fogja kérni. Más községekben is gondok merültek fel a voksolás során, ezek vonatkozásában szintén a választások megismétlését fogja követelni, közölte Dačić.

Marko Jakšić, a Szerbiai Demokrata Párt tisztségviselője, akit hétfőn Krstimir Pantić, a Szerb Lista Kosovska Mitrovica-i polgármesterjelöltje vádolt meg a Kosovska Mitrovica-i incidens megszervezésével, közölte, hogy pártjának felvételei vannak a símaszkos huligánok támadásáról. A rendbontás Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes kézjegyét viseli magán, nyilatkozta Jakšić, hozzátéve, hogy az SZDP a videofelvételeket az EULEX-nek és a Kfornak fogja átadni. Az SZDP egy parlamenti vizsgáló bizottság összehívását kéri, hogy az felülvizsgálhassa a Kosovska Mitrovica-i történéseket, tudatta Jakšić.

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament koszovói jelentéstevője Kosovska Mitrovica északi részében tartja indokoltnak a választások megismétlését. Lunacek megjegyezte, hogy Kosovska Mitrovica északi részében túlságosan kevés rendőr felelt a biztonságért. Koszovó déli régiójában sikeresek voltak a választások, véli a jelentéstevő.

Míg egyesek úgy értékelték, hogy az észak-koszovói incidensek kedvezőtlenül befolyásolhatják Szerbia európai útjának folytatását, a Danas belgrádi napilap uniós diplomáciai körökre hivatkozva keddi számában megcáfolta ezeket az állításokat. A történtek semmiféle módon nem fogják befolyásolni az uniós tagállamok döntését a csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban, állítják az EU diplomatái, akik azt is elmondták, hogy Belgrádnak és Pristinának tiszteletben kell tartaniuk az EBESZ és a koszovói KVB állásfoglalását, döntéseit.

– Az EU legbefolyásosabb tagállamai egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy Belgrád és Pristina is többet tehetett volna a választások sikerességének érdekében. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy a felek sokat tettek a szabályos és igazságos választások, valamint a minél magasabb szerb részvételi arány érdekében. A felek konstruktívan álltak hozzá a választások szabályosságához, ezt pedig mindenféleképpen figyelembe kell venni az európai csatlakozás folytatásával kapcsolatos döntések meghozatalkor. Az észak-koszovói Leposavićban, Zvečanban és Zubin Potokban sikeresnek lehet értékelni a választásokat, egyedül Kosovska Mitrovica északi része problematikus. Reméljük, hogy a választási folyamatban érintett felek a következő huszonnégy órában közös nevezőre jutnak a választások értékelésével kapcsolatban – nyilatkozták a Danasnak magukat megnevezni nem óhajtó uniós politikusok.