2024. április 18., csütörtök

Összehangolt reformokra lenne szükség

A szakszervezetek képviselőivel és a gazdasági tárcavezetővel is tárgyalt Dominique Strauss-Kahn

Szerbiában nem létezik szociális dialógus – állapították meg a Szerb Szakszervezetek Frontjába tömörült szakszervezetek képviselői kedden Belgrádban, a Dominique Strauss-Kahnnal, a kormány gazdasági-pénzügyi tanácsadójával folytatott egyeztetés során. Mint hangsúlyozták, az államvezetés egy sor olyan törvénymódosítást tervez elfogadni, amelyek közvetlen módon veszélyeztetik a foglalkoztatottak jogait. A szakszervezetek képviselői, köztük Branislav Čanak és Ljubisav Orbović, a két legnagyobb hazai szakszervezet elnökei arra is figyelmeztettek, hogy a magánosítások terén is megannyi problémával kell hazánkban szembesülni, s hogy az új jogszabályokat rendre úgy hozzák meg, hogy azokról nem folytatnak megfelelő szociális dialógust. A front elfogadhatatlannak ítélte az új munkaügyi és sztrájkról szóló törvények előírásait.

A szakszervezetek által közzétett közleményben az áll, hogy a tanácsadó egyetértett a szociális dialógus mielőbbi megteremtésének szükségességével, s aláhúzta, hogy a foglalkoztatottak jogait védő szervezetek véleményét, konstruktív jellegű javaslatait is figyelembe kell vennie a kormánynak. Dominique Strauss-Kahn összehangolt reformokat sürgetett, melyek szavatolnák a szerb gazdaság életképességének fenntartását, s ezáltal a jövőbeli generációk boldogulását is.

A Szerb Szakszervezetek Frontját október végén alapították meg, a kezdeményezéshez csatlakozott a Szabad Szakszervezetek Konföderációja (KSS), az Önálló és Független Szakszervezetek Társulása (ASNS), a Sloga Egyesült Szerbiai Szakszervezetek, a Szerbiai Ipari Szakszervezet és a Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezeteinek Egyesülete (USPS) is.

A foglalkoztatottak képviselőivel folytatott tárgyalását megelőzően a kormány tanácsadója Saša Radulović gazdasági miniszterrel is találkozott. Az átszervezés folyamatában álló vállalatokról, valamint azokról a gazdasági intézkedésekről és törvényekről ejtettek szót, amelyek elengedhetetlen előfeltételei a gazdaság fellendítésének. A Tanjug értesülése szerint Strauss-Kahn segítséget ígért a miniszternek a legproblémásabb átszervezések végrehajtásában. Beszéltek az év végéig várható gazdasági intézkedésekről is, valamint arról: hogyan lehet összeegyeztetni a különböző érdekcsoportok ezzel kapcsolatos elvárásait.

A tanácsadó a nap folyamán az Amerikai Gazdasági Kamarának, a Külföldi Befektetők Tanácsának, Németország szerbiai gazdasági küldöttségnek, az Olasz–Szerb Gazdasági Kamarának, az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének, a Francia–Szerb Gazdasági Kamarának és az Osztrák Gazdasági Kamarának a tisztségviselőivel is tárgyalt.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezetője szeptember közepén tett belgrádi látogatása során erősítette meg, hogy Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes felkérésének eleget téve tanácsadói szerepet tölt majd be az átalakított kormányban.