2024. március 29., péntek

Foglalkoztatási támogatás

Temerinben tizenhatan vállalkozóként, huszonketten gyakornokként helyezkedhettek el

Temerinben a lehetőségekhez mérten eddig is támogatást nyújtottak a saját vállalkozást nyitóknak és azoknak, akik gyakornokokat alkalmaznak. Három évvel ezelőtt 72, tavaly pedig 32 személy kapott munkát. Az idén 16-an saját vállalkozás indításával, 22-en pedig gyakornokként jutottak álláshoz. Ily módon több mint húsz munkanélküli személy helyezkedhetett el gyakornokként a már meglevő és működő vállalkozásokban, kisiparos-műhelyekben.

Mira Rodić, a községi tanács gazdasággal és beruházásokkal megbízott tagja a szerződések megkötése alkalmával elmondta, hogy a foglalkoztatás serkentése és a munkanélküliség csökkentése céljából a Nemzeti Munkaközvetítő Hivatal bevonásával készített projektum tapasztalata szerint a támogatással munkahelyhez jutottak mintegy 90 százaléka a támogatási idő után is megtartotta állását. Temerinben a 7147 foglalkoztatottból 5248 a gazdaságban dolgozik, és csak 1899 a közszférában. Lényeges, hogy az utóbbiaknál háromszor többen tevékenykednek a termelésben. Sajnos az átlagfizetésekről készült statisztikai kimutatások szerint a temerini község a dél-bácskai körzetben állandóan a sereghajtók között van. Ez azzal is magyarázható, hogy más, Temerinhez hasonló községekben sokkal többen dolgoznak a nem termelői ágazatokban – az állami szervekben, közintézményekben –, amelyekben magasabb a fizetési átlag.

A legalább 4 éves egyetemet befejezett gyakornok egyévi alkalmazásáért 264 ezer dináros támogatásban részesült a munkaadó. Aki főiskolai vagy hároméves felsőoktatási képzettségű személyt vett fel 9 hónapra, az 180 ezer dináros szubvenciót kapott, míg a középiskolai végzettségűek 6 hónapig tartó alkalmazásáért 108 ezer dinár járt, ami a gyakornokok 22, 20, illetve 18 ezer dináros nettó fizetésének a megtérítését jelenti. A Nemzeti Munkaközvetítő Hivatal nyilvántartásában szereplők és az önálló vállalkozás indítása feltételeinek eleget tevők 160 ezer dináros egyszeri támogatásban részesültek, ha legalább egy évig végzik az adott tevékenységet. A támogatásokat a község még aznap átutalta.

Az egybegyűlteket üdvözölte Vladislav Capik polgármester is, és közölte, hogy Temerinben az elsőbbséget élvező feladatok egyike a foglalkoztatottak számának emelése. Az utóbbi három évben folyamatosan igyekeznek gyarapítani a foglalkoztatottak számát, és községi támogatással mintegy 150 személy juthatott munkahelyhez. Az önkormányzat az idén 4,5 millió dinárt szánt erre a célra, és ehhez társították a mintegy egymillió dináros tartományi forrást, hogy odaítélhessék a szóban forgó támogatásokat. A szerződéskötésen jelen volt Gusztony András, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a Nemzeti Munkaközvetítő Hivatal újvidéki és temerini kirendeltségének képviselője is.