2024. április 19., péntek

Koszorúzás Újvidéken

Szombaton délután az 1944/45-ös ártatlan magyar áldozatok emléke előtt hajtottak főt Újvidéken. Az eseményt a megszokott helyen, az újvidéki Futaki úti temetőben, a katonatemető területén, a csonka turulszobornál tartották meg. Az egybegyűltek a Petőfi Sándor MMK kórusával együtt elénekelték a Himnuszt.

Koszorúznak az újvidéki önkormányzat képviselői (Fotó: Ótos András)

Koszorúznak az újvidéki önkormányzat képviselői (Fotó: Ótos András)

A megemlékezésen jelen volt Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés tagja, Varga Haszonits Zoltán követségi tanácsos, Milivoj Vrebalov, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának képviseletében, és Vanja Vučenović alpolgármester, aki az önkormányzat nevében a következőket mondta: Újvidék sohasem fogja elfelejteni, nem is szabad elfelejtenie ártatlan áldozatait. Ha emlékezünk rájuk, nem téveszthetjük szem elől azt, hogy békepolitikát kell folytatnunk, a nyitott párbeszédet folytatva kell elfogadnunk a legkimagaslóbb humán értékeket.

Az önkormányzat az idén első ízben küldött képviselőt az újvidéki megemlékezésre, a Szerb Pravoszláv Egyház képviselője nem volt jelen.

Matuska Márton felszólalásában kitért arra, hogy az eseménynek nyomatékot adott Áder János és Tomislav Nikolić államfők idei, megbékélési találkozója. Beszélt az újvidéki születésű Szvetiszláv Sztefánovity törvényszéki orvosszakértő, nagy szerb költő és gondolkodó esetéről, akit Titóék 1944 novemberében Belgrádban likvidáltak a dicső Vörös Hadsereg gyalázása miatt. Valójában azért, mert orvosként részt vett Katyinban, a Sztálin parancsára lemészárolt lengyel tisztek tömegsírjainak feltárásában, s hitelesen bizonyította, hogy azt a szovjetek követték el. Sztefánovity 136 éve született, felesége magyar, Radics Rita írónő volt.

– Ivan Rukavina tábornok 1944 decemberében kiadott közleményéből tudjuk, parancsnoksága alatt minket azért ritkítottak, hogy szavatolják a vidék délszláv jellegét. Megközelítőleg sem tudjuk fölbecsülni, hány ártatlan nemzettársunk esett áldozatul Újvidéken. Rájuk emlékezünk – hallottuk.

Molnár Zoltán, az Újvidéki Színház művésze elszavalta Fehér Ferenc Számonkérés című versét, felszólaltak a jelenlevők, politikai pártjaink képviselői – Csorba Béla (VMDP), Csonka Áron (VMDK), Rácz Szabó László, (MPP), Galambos László (VMSZ) és Tamás László (MRM). Az egyházak képviselői imát mondtak.