2024. március 28., csütörtök

Kerry Kairóból üzent Damaszkusznak

Az amerikai diplomácia vezetője közel-keleti körúton

Az Egyesült Államok a szövetségeseitől eltérő taktikát alkalmaz Szíriával szemben, de politikájának végső célja ugyanaz, egy Bassár el-Aszad elnök nélküli átmeneti kormány – mondta tegnapi kairói sajtóértekezletén John Kerry.

Kerry: Washington a szövetségeseitől eltérő taktikát alkalmaz Szíriával szemben, de a céljai ugyanazok (Fotó: Beta/AP)

Kerry: Washington a szövetségeseitől eltérő taktikát alkalmaz Szíriával szemben, de a céljai ugyanazok (Fotó: Beta/AP)

„Egyes országok (...) azt akarják, hogy az Egyesült Államok ezt tegye Szíriát illetően, mi meg mást tettünk – ismerte el Kerry Kairóban. – Egyes taktikai eltérések egy politikán belül nem azt jelentik, hogy különbség van a politika alapvető céljában. Ugyanaz a célunk (…), megmenteni a szíriai államot, és egy olyan átmeneti kormányt létrehozni (...) amely esélyt tud adni Szíria népének, hogy megválassza jövőjét.”

„Úgy gondoljuk továbbá – folytatta az amerikai külügyminiszter –, hogy Aszad, mivel elvesztette minden erkölcsi tekintélyét, nem lehet része ennek” és „tulajdonképpen senki sem tud válaszolni arra a kérdésre, hogyan lehet véget vetni a polgárháborúnak, amíg Aszad ott van”.

Damaszkuszi közleményében a szíriai külügyminisztérium úgy reagált a Kerry által elmondottakra, hogy azok „kudarcra ítélhetik” a tervezett Genf–2 értekezletet, amely arra lenne hivatva, hogy egy asztalhoz ültesse a damaszkuszi kormányt ellenzékével. A kiadott közlemény szerint Kerry szavai „durva beavatkozást jelentenek a szíriai belügyekbe, s agressziót a szíriai nép joga ellen, hogy kijelölje jövőjét”.

Az Egyesült Államok továbbra is együttműködik Egyiptom átmeneti kormányával – jelentette ki tegnap Kairóban John Kerry amerikai külügyminiszter, „szabad és igazságos, mindenkire kiterjedő” választásokra szólítva fel.

Kerry déltájban érkezett rövid, néhány órás látogatásra az egyiptomi fővárosba, közel-keleti körútjának első állomására.

Ez az első útja Kairóba azóta, hogy az egyiptomi hadsereg július 3-án eltávolította posztjáról az iszlamista Mohamed Murszi elnököt, akinek tiltakozó, tüntető híveit azóta erőszakos elnyomás éri a rendfenntartó erők részéről.

Az amerikai diplomácia vezetője, aki találkozott egyiptomi kollégájával, Nabíl Fahmival, a megbeszélésük után tartott közös sajtóértekezleten „létfontosságú partnernek” nevezte Egyiptomot, amellyel Washington fenn akarja tartani az együttműködést.

Elismerte ugyan, hogy Egyiptomnak „nagy kihívásokkal” és „viharos évekkel” kellett szembenéznie – az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyában is –, de arra biztatta az egyiptomiakat, hogy folytassák „menetelésüket a demokrácia felé”. Az Egyesült Államok barátja és partnere az egyiptomi népnek, és hozzá akar járulni az ország sikeréhez – tette hozzá Kerry.

Tizenegy napos körútjának első állomásáról az amerikai diplomácia vezetője tegnap este a szaúdi fővárosba utazott tovább. Rijád, amely katonailag támogatja a szíriai ellenzéket, október 18-án – példátlan lépésként – nem volt hajlandó elfoglalni a nem állandó soros tag helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában, így tiltakozva a világszervezet és benne az Egyesült Államok tétlensége miatt, főként a 31 hónapja tartó szíriai polgárháború ügyében. Szaúd-Arába szerint már rég véget kellett volna vetni a véres konfliktusnak.