2024. április 23., kedd

Kinek sikeres, kinek sikertelen

A Kosovska Mitrovica északi részében megtartott választások anyagát a vasárnapi rendbontás miatt megsemmisítettnek nyilvánították

A koszovói Központi Választási Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozta a vasárnapi helyhatósági választások előzetes eredményét. Az észak-koszovói szerbek lakta községek vonatkozásában azonban nem ismertették az eredményeket, a Kosovska Mitrovica északi részében megtartott választások anyagát pedig megsemmisítettnek nyilvánították.

A leposavići, a zvečani és a Zubin Potok-i választási dokumentációt az EBESZ hétfő délután adta át a koszovói KVB képviselőinek, három Kosovska Mitrovica-i szavazóhelyen az ott történet incidenst követően azonban nem sikerült felügyelni a választási dokumentációt, tehát azt megsemmisítettnek tekintik, erősítették meg hétfőn az EBESZ koszovói munkatársai. A történteket nem szabad tolerálni, az elkövetőket és a felelőseket azonosítani kell, áll az európai szervezet közleményében, amelyben nyomatékosították, hogy vasárnap délután öt óráig, a támadásokig, minden az előírásokkal összhangban zajlott.

Valdete Daka, a KVB elnöke elmondta, hogy még nem kapták meg a teljes választási anyagot. Ha ez megtörténik, akkor megvitatják, hogy indokolt lenne-e megismételni a választásokat a szerb községek némelyikében.

Emlékeztetésképpen, Kosovska Mitrovica északi részén akkor történtek vasárnap incidensek, amikor délután, a sötétedést követően tömegesen indultak meg szavazni a helyi szerbek. A műszaki és az egészségügyi középiskolákba, valamint a Sveti Sava Általános Iskolába símaszkos férfiak törtek be, felrugdosták a szavazóurnákat, a rendőrség válaszképpen pedig könnygázt dobott a támadók közé. Ezeken a szavazóhelyeken azonnal megszakadt a szavazás. A huligánok egyike állítólag Mladen Obradović, a betiltott Obraz klerofasiszta szervezet vezetője volt.

Aleksandar Vučić szerb kormányfőhelyettes a támadást követően azt kérte, hogy az illetékesek adjanak 45 percet a szerbiai biztonsági erőknek, hogy rendet teremtsenek a helyszínen. A nemzetközi közösség nem reagált Vučić kérésére.

Krstimir Pantić, a Szerb Lista Kosovska Mitrovica-i polgármesterjelöltje a Szerbiai Demokrata Pártot vádolta meg az incidens megszervezésével. A támadásra azután történt, hogy Marko Jakšić, az SZDP tisztségviselője körbejárta a szavazóhelyeket Kosovska Mitrovica északi részén, érvelt Pantić, majd a nemzetközi közösséget is megvádolta, hogy vagy nem tudják fenntartani a rendet, vagy nem is akarják. Jakšićnak és Hashim Thaçi kormányfőnek ugyanazok a céljai: akadályozni Szerbia előrehaladását és megsürgetni a koszovói szerbek eltűnését szülőföldjükről, jegyezte meg Pantić.

Az SZDP nevében a párt elnöke, Vojislav Koštunica cáfolta meg, hogy pártjának, vagy annak tisztségviselőinek bármi köze is lenne az incidensekhez. Hétfői közleményében az SZDP a szerb kormányt vádolta meg a támadás megszervezésével: „Az SZDP-nek nem állt érdekében a szavazás megszakítása, hiszen a szerb nép egyébként is bojkottálta azt. Az alacsony részvételi arány a szerbiai államhatalomnak nem felelt meg, hiszen a választások sikerességével és a részvételi aránnyal kapcsolatban egyértelmű volt a nyugati országok utasítása.”

Oliver Ivanović, aki szintén Kosovska Mitrovica északi részében volt polgármesterjelölt, a választások megismétlését tartja szükségesnek. Ugyanakkor nem azonnal kellene ezeket megismételni és nemcsak Kosovska Mitrovica északi részén, hanem Leposavićon, Zubin Potokban és Gračanicában is, hiszen az utóbbi három településen a megfigyelők két órával a szavazóhelyek bezárását megelőzően távoztak a helyszínről, közölte Ivanović, aki úgy véli, hogy az incidensek megtörténte a rossz szervezéssel magyarázható. A sikeres választásokhoz mindhárom félnek, tehát Belgrádnak, Pristinának és a nemzetközi közösségnek is részt kell vennie a szervezésben, jegyezte meg Ivanović.

HOBBI NACIONALISTÁK

Milivoje Mihajlović, a szerb kormány médiairodájának igazgatója a B92 RTV Kažiprst (Mutatóujj) című műsorában tolmácsolta a kormány álláspontját, hogy senki nem fogadhatná el az észak-koszovói községek vonatkozásában a választások eredményét, a megoldás kulcsa azonban Brüsszel kezében van.

A bojkottnak meg lett az eredménye (Fotók: Beta/AP)

A bojkottnak meg lett az eredménye (Fotók: Beta/AP)

Az észak-koszovói községekben sikertelenek voltak a választások, értékelte Mihajlović, nyomatékosítva, hogy ha a választások szabályosak lettek volna, akkor a szerbek esélyt kaptak volna saját életük befolyásolására.

– Kosovska Mitrovica északi részében már a választások kezdete sem az előírásoknak megfelelően alakult. A szavazóhelyek később nyitottak, a szerb szavazókat folyamatosan verbális támadás érte, majd délután sor került az incidensre, ami miatt korábban zártak a szavazóhelyek. A választások megismétléséről a koszovói KVB fog dönteni, az EBESZ azonban befolyásolhatja a bizottságot. Hogy ki tehető felelőssé a választások sikertelenségéért? Szinte mindenki. A szerb kormány segített a választások megszervezésében és minden lehetségeset megtett azok sikerességének érdekében. Ugyanakkor többet is lehetett volna tenni. Már korábban is azonosítani lehetett volna a huligánokat, akik részt vettek a támadásban Kosovska Mitrovicában. Ezeket a személyeket el kellett volna különíteni és korábban elkövetett bűncselekmények miatt eljárást indítani ellenük. A pristinai hatalom felelőssége is egyértelmű, kezdve az állami szimbólumoktól a szavazólapokon, egészen a szabálytalan választói névjegyzékekig. Pristina mindent megtett azért, hogy a szerbek bojkottálják a választásokat, hiszen félnek a szerbektől, akik esetleg részt vehetnek a politikai életben, egyes koszovói szerbek pedig mintha Hashim Thaçinak dolgoznának – foglalta össze Mihajlović.

A három szavazóhelyen történt incidens veszélyezteti a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodás alkalmazását, véli a kormány médiairodájának vezetője, aki a folytatásban elégedettségének adott hangot, hogy az Ibartól délre fekvő községekben magas volt a szerbek részvételi aránya, néhol az 50 százalékot is meghaladta.

Aleksandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-ügyi tárca nélküli minisztere elmondta: a szerb államhatalom a koszovói KVB és az EBESZ végső álláspontját követően fejti ki saját véleményét azzal kapcsolatban, hogy hol kellene megismételni a választásokat. Vulin elégedett a választásokkal, mert mint mondta: délután öt óráig Leposavićon és Zubin Potokon a szavazók 22 százaléka ment el voksolni, Zvečanban pedig 12 százalékuk.

Dijana Vukomanović, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője az Ibartól délre fekvő községekben élő szerbek magas részvételi aránya miatt tartja sikeresnek a koszovói helyhatósági választásokat, és úgy véli, hogy sikerült megtenni az első lépést a koszovói szerb községek közössége megalapításának irányába. Fontos pillanat jött el Szerbia és a koszovói szerbek számára, értékelte Vukomanović, majd hozzátette: „A kulcskérdés az, hogy a hobbi és hétvégi nacionalisták elkövette rendbontásnak lesz-e jogi és politikai következménye.”

Milovan Drecun, a Szerbiai Képviselőház Koszovó-ügyi Bizottságának elnöke, a Szerb Haladó Párt tisztségviselője szintén sikeresnek minősítette a választásokat, és elégedettségének adott hangot, hogy a szerb polgárok nem engedtek a nyomásgyakorlásnak és elmentek voksolni. Kosovska Mitrovica északi részében azonban mindenféleképpen meg kell ismételni a választásokat, hangsúlyozta Drecun.

Az ellenzéki Demokrata Párt a Koszovó-ügyi Bizottság rendkívüli ülésének összehívását követeli, mert mint azt a párt képviselői kifejtették: a vasárnapi választásokon a szerb kormány és a nemzetközi közösség is megbukott. A DP a Kosovska Mitrovicában rendbontást elkövető személyek azonosítását sürgeti.

Hasonló hangnemben értékelte a történteket a Liberális Demokrata Párt elnöke, Čedomir Jovanović, mondva: a szerb népet újabb csapás érte. A parlamentnek minél előbb komoly párbeszédet kell kezdenie arról, hogy milyen módon számolhatna le az állam az erőszakkal, mondta Jovanović.

– Természetes, hogy mindig az államhatalmat terheli a felelősség legnagyobb része. Ugyanakkor nem mondanám, hogy a vasárnap történtek egyedül Tomislav Nikolić államfő, Ivica Dačić miniszterelnök, vagy Vučić kormányfőhelyettes problémái lennének. Közös problémáról van szó. A választások nem Koštunica miatt voltak sikertelenek, hanem amiatt, hogy a koszovói szerbek nem értették meg, hogy miért is áll érdekükben elmenni voksolni. Belgrádban azt mondják, Jarinje nem határátkelőhely, a koszovói szerbek viszont azt látják, hogy igenis az. A koszovói helyhatósági választások nyújtotta lehetőséget azért szalasztották el a szerbek, mert senki nem mondta el nekik az igazat – fogalmazott Jovanović.

EU-ÁLLÁSPONT KEDDEN

Maja Kocijančić, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének sajtófelelőse elítélte a Kosovska Mitrovica északi részében történt rendbontást, mondván, hogy emiatt folt esett a választások addig szabályszerűen zajló folyamatán. Az EU figyelemmel kíséri a dolgok alakulását, hangsúlyozta Kocijančić, mondván, hogy az EU választási megfigyelői küldöttsége már kedden értékelni fogja a választásokat.

– A helyhatósági választásokon elsősorban a koszovói rendőrségnek kellett fenntartania a rendet. A koszovói rendőrség a Kosovska Mitrovica északi részében történt rendbontást követően az EULEX-től kért segítséget, az pedig a KFOR egységeivel közösen lépett közbe a helyszínen. Az EU számára rendkívül fontos a brüsszeli megállapodás teljes körű alkalmazása, emiatt folyamatosan kapcsolatban állunk Belgráddal és Pristinával – összegezte Kocijančić.

Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségének vezetője is a brüsszeli megállapodás alkalmazásának fontosságát hangsúlyozta, valamint elítélte a Kosovska Mitrovica-i történéseket, a választások szabályosságával kapcsolatban azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Néhány európai ország pristinai nagykövete kifejtette, hogy a Kosovska Mitrovica-i incidenst leszámítva a választások sikeresek és szabályosak voltak. Norvégia nagykövete a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy vasárnap egész nap az országot járta és sehol nem figyelt meg szabálytalanságot. Hasonló értékelést adtak Nagy-Britannia és Hollandia nagykövetei is.

Hashim Thaçi koszovói kormányfő demokratikusnak, igazságosnak és az európai mércékkel összhangban lebonyolítottnak nevezte a vasárnapi választásokat. A négy észak-koszovói szerb községből háromban sikerült megválasztani a polgárok legitim politikai képviselőit, emelte ki Thaçi, mondván, hogy a Kosovska Mitrovica északi részében megtartott választások megismétlésével kapcsolatban egyedül a KVB dönthet.

SZERDÁN DAČIĆ–VUČIĆ–THAÇI–ASHTON-TALÁLKOZÓ

Ivica Dačić miniszterelnök és Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes szerdán Brüsszelben találkozik Hashim Thaçi koszovói kormányfővel. Az eddigiekhez hasonlóan Catherine Ashton közvetítésével fog zajlani a tárgyalás. Ashton a találkozót még a vasárnapi helyhatósági választások előtt hívta össze.