2024. április 25., csütörtök

Snowden a kémkedés globális korlátozását javasolja

Globális megoldást kell találni a magánemberek és politikusok utáni kémkedés korlátozására Edward Snowden amerikai informatikus szerint, aki Kiáltvány az igazságért című, tegnap megjelent levelében foglalkozott a kérdéssel.

A társadalom „nem feledkezhet meg arról, hogy a tömeges kémkedés globális probléma, ezért globális megoldást követel” – írta.

A Der Spiegel német magazinban megjelent levélben Snowden úgy vélekedett, leleplezéseit igazolta, hogy most már több kormányzati ellenőrzést követelnek a hírszerző ügynökségek fölött.

„A vita, amelyet el akartak kerülni, most a világ minden országában folyik. Az új tudás ahelyett, hogy kárt okozott volna, világos előnyhöz vezetett, mert most politikai reformokat javasolnak a törvények és az ellenőrzés terén” – írta.

A kiterjedt kémkedés nemcsak a magánéletet, hanem a szólásszabadságot és a nyílt társadalmakat is fenyegeti – figyelmeztetett. „Erkölcsi kötelezettségünk törődni azzal, hogy a törvényeink és értékeink korlátozzák a kémprogramokat, és védjék meg az emberi jogokat” – írta.

„Az állampolgároknak harcolniuk kell a közvélemény számára lényeges ügyekről szóló tájékoztatás elnyomása ellen. Aki elmondja az igazat, nem követ el semmi bűnt” – fejezte be Snowden a levelet, amelyet november elsején írt, és egy titkosított csatornán át juttatott el a magazinhoz.