2024. április 25., csütörtök

Hamarosan választások

Novemberben lejár a topolyai helyi közösség tanácsának megbízatása

A topolyai helyi közösségben legutoljára 2009 végén tartottak választásokat. A 21 megválasztott helyi közösségi tanácstag megbízatása november végén fog lejárni, ezért december elsején, vasárnap, helyi közösségi választásokat fognak tartani. Mánity István, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy már elkezdődött a jelöltek aláírásgyűjtése.

– A polgárok ismét 21 tanácstagot választanak meg, közölük kerülnek majd ki a 9 tagú végrehajtó bizottság tagjai. A választási előkészületek során megalakítottuk az 5 tagú szavazat-ellenőrző bizottságot, amely már elkezdte átnézni a jelentkezési lapokat. A választási szabályzatunk alapján minden jelentkezőnek 40 aláírást kell összegyűjtenie a saját választókörzetében, majd ezeket közjegyzőnek kell hitelesítenie. Egy polgár csak egy jelöltet támogathat aláírásával, a jelöltek pedig az összegyűjtött aláírásokat legkésőbb november 15-éig adhatják át a választási bizottságnak – mondta el Mánity.

A korábbiakhoz képest változások történtek a helyi közösség szabályzatában, csak magánszemélyek indulhatnak a választásokon.

– Korábban a pártok is indíthattak jelölteket a saját színeikben, és a választólapokon is fel lehetett tüntetni a pártok nevét. Ez megszűnt, a választási szabályzatunkat összehangoltuk az ide vonatkozó törvényekkel, és csak polgárok indulhatnak a választáson, a választólapon pedig nem szerepelhetnek pártok nevei. Persze, a pártok az egyes körzetekben támogathatnak jelölteket – árulta el az elnök.

A polgárok ezúttal is 21 választási körzetben fognak szavazni, amiből 19 Topolyán, egy-egy pedig Zobnaticán és Mićunovón van. Ez a két település is a topolyai helyi közösséghez tartozik.