2024. április 25., csütörtök

Boszniai népszámlálás: Egymásnak ellentmondó adatok

Egymásnak ellentmondó adatokat közöl a boszniai sajtó a közelmúltban tartott népszámlálásról, amelynek eredményét hivatalosan január közepéig kell nyilvánosságra hozni.

A népszámlálás adatait előzetesen közlő tömegtájékoztatási eszközök abban egyetértenek, hogy Bosznia-Hercegovinának körülbelül 3,8 millió lakosa van. A szerb és a horvát népesség számának alakulásáról azonban már eltérnek a vélemények, bár abban egyetértenek, hogy a szerbek aránya nem változott az 1991-es előző népszámlálás óta, azaz a lakosság körülbelül 30 százaléka szerb.

A legfrissebb nem hivatalos adatok szerint – amelyeket azok a nem kormányzati szervek tettek közzé, amelyek figyelemmel kísérték a népszámlálást – a lakosság 54 százaléka bosnyák, 32,5 százaléka szerb, 11,5 százaléka horvát nemzetiségű, a nem nemzetalkotó népek aránya pedig 2 százalék.

Bosznia-Hercegovina két entitása közül a Bosznia-hercegovinai Föderációban 2,6 millióan, a boszniai Szerb Köztársaságban viszont 1,2 millióan élnek – adta hírül a boszniai TV1.

A boszniai népszámlálás adatait a határokon túl is élénk érdeklődéssel várják. A Večernji list zágrábi napilap ugyancsak előzetes adatokat ismertetve arról tájékoztatta olvasóit, hogy 22 év alatt 13 százalékos volt a népességcsökkenés Bosznia-Hercegovinában, a legnagyobb népességnövekedés a bosnyák, a legnagyobb fogyás pedig a horvát közösségben tapasztalható.

A 1991-es népszámláláskor 4,37 millióan éltek az országban, 43,47 százalék volt a bosnyákok, 31,21 százalék a szerbek és 17,38 százalék a horvátok aránya. A délszláv háborúkban (1991–1995) a statisztikai kimutatások szerint körülbelül százezren vesztették életüket, több százezren pedig elhagyták szülőföldjüket.