2024. április 20., szombat

Szomália: Visszatér a kalózvilág?

Minden eszközzel küzdenek a hatóságok az Al-Shabaab szomáliai iszlám terrorcsoport ellen. Ebben külföldi hatalmak is segítenek nekik, mert a radikális szervezet Szomália határain kívül is le szokott csapni. Legutóbb Kenya fővárosában, Nairobiban követett el borzalmas merényletet, amelyben mintegy hetvenen meghaltak, 240-en megsebesültek.

Az Al-Shabaab elleni hajszának azonban lehet egy hátulütője is. Ez pedig a kalózkodás kiújulásának a veszélye az Afrika szarva körüli térségben. A szomáliai tengeri rablók garázdálkodása nem is olyan régen rettegésben tartotta a fél világot. Utána hirtelen elült a vihar, a kalózokról már jó ideje alig esik szó. Nem véletlenül, mert a kelet-afrikai Szomáliában 2006 után fokozatosan megerősödött az Al-Shabaab, amely 2008 és 2011 között az ország nagy részét uralta; a tengerparti nagyvárosokban is átvette az irányítást, és mindenütt bevezette az iszlám törvénykezést, a saríát. Fénykorában akár tizenötezer fegyverese is lehetett az Afrika szarván elhelyezkedő országban. Célja az iszlám állam létrehozása volt.

Ennek az lett a következménye, hogy a – saríára hivatkozva – a kalózkodást is szigorúan büntetni kezdte. A szomáliai kalózok felhagytak tevékenységükkel, a külföldi hajótársaságok pedig fellélegezhettek: biztonságosan közlekedhettek a korábban veszélyes vizeken, amelyeken rendszeresen teljesítettek szolgálatot külföldi hadihajók is, de jelenlétükkel nem tudták elriasztani a kalózokat. Ehhez az Al-Shabaab szigora is kellett.

Más kérdés, hogy a Szomáliában kéz- és láblevágással fenyegetett kalózok visszavonulása után nem sokkal Nyugat-Afrika partjainál kezdődött meg a tengeri rablók garázdálkodása. A nyugat-afrikai Guineai-öbölben, különösen pedig a kőolajban gazdag Nigéria partjainál hirtelen megnőtt a kalóztámadások száma. A Guineai-öbölben tavaly 58 támadást regisztráltak. Az idei első félévben pedig már 31 esetet jegyeztek fel az illetékesek, ebből 22 kalóztámadás Nigéria partjainál történt.

A hírhedt szomáliai kalózok öröksége tehát a kontinens másik felén tovább él. Azonban fennáll a veszélye annak, hogy Szomália partjainál ismét tömegesen jelennek meg a kalózok. Az Al-Shabaabot ugyanis egyre erősebben szorongatják a hatóságok, és emiatt fokozatosan szorulnak vissza, veszítik el befolyásukat, hatalmukat. A fanatikus iszlamisták elleni küzdelemben a kormánynak kenyai, etióp és ugandai csapatok is segítenek, amelyek – a nagyhatalmak beleegyezésével – 2011-ben vonultak be Szomáliába.

Az Al-Shabaab azonban nem adta fel. A külföldi katonákat megszállóknak tekinti és nem csak ellenük, de a küldő országok ellen is küzd (terrorista akciókkal).

Az utóbbi két év összehangolt támadásai és hadműveletei eredményeképpen az Al-Shabaab azonban kiszorult a szomáliai fővárosból, Mogadishuból, és a kikötővárosokból is, ahol a helybelieknek már nem kell tartaniuk a szigorú büntetésektől, amelyeket a saría helyez kilátásba a kalózkodásért, vagy más bűncselekményekért. Az igazán nagy gondot a szomáliai partvidéken (és másutt is az országban) inkább a megélhetés jelenti. Ezért nagyon is valószínűnek tűnik, hogy a közeljövőben sokan visszatérnek a nemrég még oly népszerű, és jövedelmező „foglalkozásához”, vagyis a kalózkodáshoz. A körülmények adottak: a kikötőket szinte senki nem ellenőrzi.

A hatalom és külföldi katonai segítői továbbra is az Al-Shabaab elleni küzdelemmel vannak elfoglalva. És alighanem jó ideig még eltart a szervezet elleni hajsza. A terrorista szervezet csoportjainak jó részét ugyanis nem sikerült még teljesen felszámolni.