2024. április 18., csütörtök

A bojkott a bizonytalan jövőbe vezet

Aleksandar Vučić arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy ne csak a bérek és nyugdíjak kifizetésekor tiszteljék Szerbiát, hanem akkor is, amikor tettekre szólítja fel őket az állam

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, Aleksandar Vulin koszovói kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter és Nikola Selaković igazságügyi miniszter is Koszovóban járt pénteken. A Gračanicán megtartott nagygyűlésen Vučić úgy fogalmazott az összegyűlt tömeg előtt megtartott beszédében, hogy a koszovói szerbeknek most magukkal és gyermekeikkel szemben kell felelősséget tanúsítaniuk, s tiszteletben tartva Szerbia akaratát, részt kell venniük a vasárnapi helyhatósági választásokon.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

– Nem lehet egy állam jó, amikor a béreket meg nyugdíjakat törleszti, viszont rossz, amikor a választásokon történő részvételre hív fel. A részvételre pedig azért van szükség, hogy a szerbek intézményei nemzetközi érvényességet nyerjenek, s létrejöhessen a koszovói szerb önkormányzatok közössége – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Bölcsebb magatartásra szólított fel, azt mondta, mindenki vizsgálja meg, kaphat-e bármit is azzal, ha a bojkott mellett dönt. Háborút vezetni nem áll sem módunkban, sem szándékunkban, békés úton kell a gyerekeink számára szavatolnunk a szebb jövőt, fűzte hozzá. A szerbek most a megmaradás és a lehetőségek jövőképe, illetve a sötét múlt visszatérése és a bizonytalan jövő között választhatnak, közölte, s hozzátette, hogy számos koszovói és külföldi tényező szeretné elérni, hogy ne legyen hat szerbek által vezetett község Koszovóban a választások után, ekképp ellehetetlenítve az önkormányzatok közösségének megalapítását. November 3-a után, hangsúlyozta, a gazdasági felemelkedés lehetőségeit kell vizsgálni, mely előfeltétele a szerbség megmaradásának a tartományban.

– Nem ellenségeket, hanem együttműködő partnereket kell keresnünk. Egyedül a világ ellen nem tudunk sikereket elérni. Megpróbáltuk azt is, de nem jártunk sikerrel. Bölcsebb politikát kell ma folytatnunk, mint korábban mások tették – húzta alá.

A nemzetközi közösséget arra kérte, ne alkalmazzon kettős mércét, ha valóban élvezni szeretné a koszovói szerbek bizalmát. Beszámolt arról is, hogy a pristinai hatóságok utasítása ellenére először szólt az egybegyűltekhez, s csak utána indult el a gračanicai kolostorba, megszegve ezáltal az előírt protokollt. Mint mondta, nem ellenállásként cselekedett ekképp. A koszovói kormány azért ragaszkodott a Vučić által be nem tartott sorrendhez, mert vallási jellegű látogatásként definiálták a kormányfőhelyettes koszovói útját.

Beszédében Aleksandar Vulin is a választásokon történő részvételre szólított fel. Mint mondta, a maximumot kell a szerbeknek megszerezniük, túlteljesítve minden elvárást. „A szerb önkormányzatok közösségének megalakítását egyedül mi, szerbek akadályozhatjuk meg” – mondta. Hozzátette, hogy a szerb himnusz szavai sehol sem érvényesek annyira, mint Koszovóban, s arra szólította fel az észak-koszovói szerbeket is, hogy járuljanak a szavazóurnákhoz. Feltette a kérdést: miért veszik fel egyesek rendszeresen a Szerbiától kapott fizetéseiket, ha az államra közben árulót kiáltanak.

Nikola Selaković úgy fogalmazott, hogy aki nem támogatja a közös szerb választási listát („Srpska”), az Szerbiát sem támogatja. A helyhatósági választások megismételhetetlen esélyt jelentenek arra, hogy megállítsák a szerbek elvándorlását, s elindítsák azok visszatérésének folyamatát – értékelte.

A felszólalók emlékeztették a nagygyűlés részvevőit arra, hogy a szerb pátriárka is a szavazás mellett foglalt állást, ahogyan a szerbiai polgárok mintegy nyolcvan százaléka is azt szeretné, ha a koszovói szerbek részt vennének a vasárnapi szavazáson.