2024. április 25., csütörtök

Növekszik a távfűtés díja Zentán

Tizenhat százalékos a drágulás – döntött tegnap a képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén döntött a hőenergiának a jelenlegi fűtési idényre érvényes áráról. Nemcsak az ellenzék, hanem a hatalmon lévő nagykoalíció több képviselője is kifogásolta az igencsak drasztikusnak tekinthető, mintegy 16 százalékos áremelést, s arra hivatkoztak, hogy a gáz ára nem változott, így nincs szükség ekkora áremelésre.

A hosszadalmas vita során a képviselők közül többen is emlékeztettek arra, hogy a távfűtés-szolgáltatást igénybe vevőkön kívül sok zentai úgyszintén komoly összeget kénytelen fizetni az általa fűtésre elfogyasztott gázért, illetve elektromos energiáért, szilárd tüzelőanyagért. A hőenergiának az Elgas közvállalat által javasolt árát végül többségi szavazással fogadták el, úgy, hogy 19-en adták le voksukat mellette, 1 képviselő ellene szavazott, hárman pedig tartózkodtak. Így az elkövetkezőkben a távfűtés díja azon fogyasztók számára, akik esetében a hőenergia-fogyasztást a fűtési felület alapján számolják el, a következőképpen alakul: a háztartások (lakóépületek) számára 7,25 dinár naponta négyzetméterenként, az üzlethelyiségek számára 10,87 dinár, az oktatási és nevelési intézmények számára 10,15 dinár, a művelődési, sport- és rekreációs, illetve egyházi intézmények és kiállítótermek számára 7,25 dinár naponta egy négyzetméterre. A közegészségügyi intézmények 10,87 dinárt fizetnek naponta egy négyzetméterre, a fűtőtest nélküli garázsok 3,62 dinárt, a fűtőtesttel ellátott garázsok pedig 7,25 dinárt. A kaloriméter szerint elszámolásra kerülő fogyasztók esetében a háztartásoknak (lakóépületeknek) 7,25 dinárba kerül egy kilowattóra energia, az üzlethelyiségek esetében 10,87, az oktatási és nevelési intézmények számára 10,15, a művelődési, sport- és rekreációs, illetve egyházi intézmények és kiállítótermek számára 7,25 dinár egy kilowattóra energia, míg a közegészségügyi intézményeknek 10,87 dinárt kell fizetniük.

Az ellenzék és a hatalmon lévő nagykoalíció egyes képviselőinek egyébként már az előző testületi ülésen megvitatott és elfogadott, a hőenergia-termelés, -szállítás és -ellátás feltételeiről és módjáról szóló rendelet módosítása is szemet szúrt, s többen kifogásolták, hogy a fűtési idény alatt a fogyasztók nem mondhatják le a szolgáltatást, és ismételten arról is vitát kezdeményeztek, hogy miért kell azoknak is fizetni a hőenergia díjának húsz százalékát, akik nagy nehezen lekapcsolódtak a hőenergia-szolgáltató rendszerről. A vita hevében e napirendi pont esetében is felmerült, hogy ki törődik a más tüzelőanyagot használó zentaiakkal. E rendelet mellett végül 21-en adták le voksukat, 1 képviselő ellene szavazott, ketten pedig tartózkodtak.

A fűtéssel kapcsolatos égető kérdésekkel ellentétben a képviselők szinte vita nélkül, egyhangúlag elfogadták a községi költségvetés idei január–szeptemberi időszakára vonatkozó jelentést és az idei költségvetés módosításáról és kiegészítéséről szóló rendeletjavaslatot.

A képviselő-testület ülésének folytatásában a képviselők elfogadták a Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete tavalyi évről szóló jelentését, s két felmentésről, illetve kinevezésről is döntöttek. A testület tagjai felmentették Moldvaji Oliverát, a nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottság elnökét, s helyette Jablonszki Ilonát nevezték ki. Úgyszintén felmentették Szloboda Hegedűs Gabriellát, a Zentai Gimnázium iskolaszéktagját, s helyette Vukosavljev Boros Gabriellát választották meg a szülők képviselőjeként.