2024. március 28., csütörtök
ÚJVIDÉK

Kié a híd?

A péterváradi hídra már nagyon ráférne egy kis tatarozás, csak az okoz gondot, hogy nem tudni, ki a felelős a karbantartásáért. A Szentendrei úti csatornahíd kimondottan rossz állapotban van, „sürgősen felújításra szorul” – mondták a Városépítési Intézetben. A péterváradi híd nincs városi tulajdonban, sőt 13 évvel megépítése után azt sem tudni, kinek a tulajdona, így a továbbiakig senki sem foglalkozik a felújításával.

A tavalyi városi hídfelújítási terv alapján felmérték a hidak műszaki állapotát, megjavították a Temerini úti hidat, a kátyi hidat pedig felújították. A Városépítési Intézetben elmondták, most a Szentendrei úti csatornahídon folynak a felújítási munkálatok. Ezt a hidat 1964-ben építették, 195 méter hosszú és 12 méter széles. A Városépítési Intézet a Putevi Srbije vállalatot bízta meg a munkálatokkal. 2008 folyamán megállapították, nagyon rossz állapotban van a híd alapja és az útfelületet tartó lemez. A felújítási terv alapján új útburkolatot húznak a hídra, a gyalogosjárdára betonlemezeket raknak le, új acélkorlátot helyeznek el a híd mindkét szélén, megoldják az esővíz elvezetését stb.
Az idén 10 millió dinárt szántak városi szinten a hidak felújítására, ebből azonban nem jut a péterváradi hídra, mivel nincs megoldva a tulajdonjogi helyzete. Emlékeztetőül: a péterváradi hidat 2000-ben építtette az Országfelújítási Igazgatóság, amelynek élén Milutin Mrkonjić állt, de a hiányos dokumentáció miatt a város nem jegyezte be a tulajdonába. A megoldatlan tulajdonjogi helyzet minden kisebb javítás alkalmával óriási bonyodalmat okoz a városnak – értesült a Dnevnik napilap.

A Városépítési Intézet szerint amíg nem oldják meg ezt a problémát, a város nem újíthatja fel saját pénzén a hidat. Abban reménykednek, hogy rövid időn belül sikerül dűlőre jutni a köztársasági szervekkel, és akkor azonnal nekiláthatnak a híd rozsdamentesítéséhez.

Ami a többi hidat illeti, közbeszerzési pályázatot írtak ki az Európa sugárút útvonalán kiépülő hídra, amely a DTD-csatornán ível majd át. A Kis-Dunára tervezett gyalog- és kerékpárhídnak elkészült az építési dokumentációja, jelenleg az engedélyek beszerzése van folyamatban. A Városépítési Intézet szerint ezután pénzt kell előteremteni a Kis-Dunán átívelő híd megépítéséhez, mivel ez a híd nem szerepel a város idei költségvetésében. A Ferenc József híd helyére tervezett hídnak már elkészült a közbeszerzés kiírásához szükséges dokumentációja, amelyet az új híd tervdokumentációjának kidolgozása végett ismertetnek, de az idei városi büdzséből erre sem jutott pénz.