2024. április 19., péntek

Mától lehet átadni a jelentkezési íveket

Az állami földek bérbeadásának árverését november 18-án tartják

Összesen 14 mezőgazdasági termelő jelentkezett arra a pályázatra, amelyet az önkormányzat mezőgazdasági szolgálata hirdetett meg a bérleti előjoggal rendelkező állattenyésztők számára. Mint Osztrogonác Simontól, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagjától megtudtuk, azt, hogy pontosan mekkora földterületet vehetnek majd jövőre bérbe ezek az állattenyésztők, az állami földek bérbeadásra vonatkozó árverés eredményétől függ. Az állami földek bérbeadásának pályázatát ma hirdeti meg az önkormányzat.

– A bérleti előjoggal rendelkező állattenyésztők számára 2014-re kiírt pályázat 30-án lezárult. Összesen 14 kérvény érkezett be. Ezek azok az állattenyésztők, akiknek a kérvényeit a tavalyi év folyamán valamilyen okból elutasította a mezőgazdasági minisztérium, vagy azért, mert későn jegyeztették be a farmjukat, vagy azért, mert a házastársak egyikének a nevén szerepelt a jószágállomány, másikén az objektum. Ezek a termelők időközben rendezték a szükséges dokumentumokat, és most újra pályáztak – emelte ki Osztrogonác Simon. Hozzátette: – Majd csak az állami földek bérbeadására vonatkozó  árverés után derül ki, hogy mekkora földterületet tudunk ezeknek a termelőknek a rendelkezésére bocsátani. Az állami földek bérbeadásáról szóló felhívás pedig ma jelent meg. November 1-től 15-ig lehet jelentkezni, azzal, hogy a városházán, a 200-as szobában lehet átvenni a jelentkezési íveket. A jelentkezési feltételeken nem változtattunk, maradtak ugyanazok, mint a korábbi években. Elmondta, azok a termelők vehetnek részt az árverés első körében, akik a kataszteri község területén minimum fél hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkeznek, illetve a lakhelyük is oda van bejelentve, valamint fizetik a nyugdíjalapot és az egészségbiztosítást. Az alapár 30 százalékát előre be kell fizetni, ezenkívül az érdeklődő termelőknek banki jóváhagyást, illetve a zálogról szóló bizonylatot kell még a jelentkezési ívhez csatolni.

– A bérbe vehető maximális földterületek kapcsán történtek változások, ezt 50 hektárban maximalizáltuk. Azok az állattenyésztők is részt vehetnek az árverésen, akik 50 hektárnál kevesebb állami földterületet kaptak az előjogi bérleti szerződéssel, de csak akkora területre licitálhatnak, hogy az összesen bérbe vett állami földterület ne haladja meg az 50 hektárt – magyarázta Osztrogonác.
– A tervek szerint az árverésre november 18-ától kerül sor. Mindennap másik kataszteri község lesz napirenden. Vagyis mind a 11 kataszteri községben található földterületre más-más napon fogjuk megtartani az árverést. A földterületek kezdőárát megemeltük, a harmadosztályú földterületek kikiáltási ára 25 ezer dinár, a másodosztályúé 28 ezer dinár, az első osztályú földterületek kikiáltási ára pedig 30 ezer dinár. A kaszálók és a védett területeken levő homokos területek kezdőára maradt a régi, ezek heted-, nyolcadosztályú földterületek, amelyek kikiáltási ára 1500–7000 dinárról indulnak – mondta.

Az elmúlt napokban az önkormányzat mezőgazdasági szolgálata körbejárta a helyi közösségeket, és mindenhol hagytak olyan térképet, amelyen feltüntették az árverésen szereplő parcellákat, pontosan megszámozva azokat, és megjelölték azokat a területeket is, amelyek bérleti előjogi szerződés alatt vannak. Így az érdeklődő termelőknek nem kell bejönniük a városházára, amennyiben csak az árverésre kerülő parcellák felől érdeklődnének, hanem a saját helyi közösségeikben is tájékozódhatnak.

– Az árverésre bocsátott állami földterületeket kizárólag mezőgazdasági termelésre szánjuk. Az erdősítés teljesen más alapon működik majd. Azt is tervezzük, hogy mely területeken történik majd erdősítés. De erre majd csak jövőre kerül sor, miután a városi képviselő-testület határozatot hoz – mutatott rá a Városi Tanács tagja.

– Készül az új mezőgazdasági törvény, amely reményeink szerint jobb feltételeket kínál majd a termelőknek. Addig az állami földterületeket csak három évre adhatjuk bérbe, így a gyümölcstermelők elesnek a földek bérlésétől, hiszen a gyümölcsös beállításához, jelentősen hosszabb időre és több beruházásra van szükség. Ezért évek óta a homokos területeket nem tudjuk bérbe adni, már régóta parlagon állnak. Várhatóan az új törvény szerint lehetőség nyílik majd arra is, hogy akár 20 évre is bérbe vegyék a területeket a termelők – magyarázta.

– Újdonság, hogy ettől az évtől először az árverés jelentkezési ívén van egy külön kitétel, amely arra vonatkozik, hogy a termelők tisztában vannak azzal, hogy mely parcellákra licitálnak, látták azt, illetve arra az árverés időpontjában levő állapotban licitálnak. Ezt a kitételt alá kell írniuk, hogy részt vehessenek az árverésen. Korábban volt arra példa, hogy a termelők panaszt nyújtottak be az árverés után a bérelt földterületek minőségére és nagyságára vonatkozóan, ennek szeretnénk elejét venni – tudtuk meg Osztrogonác Simontól.