2024. március 29., péntek

Újabb cseh politikus rendőrkézen

Őrizetbe vette a cseh rendőrség Vít Bártát, a Közügyek (VV) párt elnökét csütörtök este – vált ismertté pénteken Prágában. A Közügyek tagja volt a Petr Nečas miniszterelnök vezette korábbi jobbközép kormánykoalíciónak, Bárta egy ideig ipari és kereskedelmi miniszter is volt.

Ugyancsak csütörtökön este rendőri őrizetbe került Jan Petržílek, a cseh korrupcióellenes rendőrség elemző és informatikai osztályának a vezetője is, aki korábban a civil titkosszolgálatnál, a Biztonsági Információs Szolgálatnál (BIS) dolgozott.

Az őrizetbe vételt hivatalosan nem indokolták meg. Csak annyit közöltek, hogy az üggyel a biztonsági szolgálatok felügyelő bizottsága foglalkozik.

A prágai elektronikus média úgy tudja, hogy az ügy nagy valószínűséggel összefüggésben van a rendőrségi és titkosszolgálati hírkiszivárgásokkal, konkrétan Roman Janoušek befolyásos prágai lobbista és Pavel Bém volt prágai polgármester lehallgatott beszélgetései leiratának nyilvánosságra hozatalával.

A 2007-ben lefolytatott beszélgetések leiratát tavaly tavasszal a Mladá Fronta Dnes című lap közölte, amikor Janoušek azért került a figyelem középpontjába, mert Prágában ittasan balesetet okozott. A szövegből egyértelmű, hogy Janoušeknek döntő befolyása volt a főpolgármesterre. Janoušek ügye még nincs lezárva.