2024. április 19., péntek

A gazdákkal együttműködve hatékonyabb a mezőőrszolgálat

Az óbecsei Link FTO kukoricaszedéskor éjjel-nappal terepen van – Péterrévén a termelők is segítik a munkájukat

Az óbecsei önkormányzat a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombináttal közösen 2011-ben alapította meg a Link FTO mezőőrszolgálatot, ezzel együtt illetéket róttak ki a gazdákra is. Egy polgár azonban a tartományi ombudsmanig vitte a mezőőr-szolgálati illeték ügyét, és az állampolgári jogok biztosa nemrégiben úgy határozott: az óbecsei képviselő-testületnek nem volt felhatalmazása az illeték bevezetésére, és az erre vonatkozó határozat hatályon kívül helyezését javasolja, mivel az nincs összhangban sem az önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény rendelkezéseivel, sem az önkormányzatokról, valamint a költségvetési rendszerről szóló törvénnyel.

Knézi Péter, a községi képviselő-testület jelenlegi elnöke polgármester volt abban az időben, amikor megalakult a vállalat. Elmondása szerint az illeték bevezetésére két lehetősége volt az önkormányzatnak, az alkalmazott megoldás, azaz a községi határozat mellett a másik szerint a mintegy 3500 gazdával külön-külön kellett volna szerződést kötni, ami kivitelezhetetlen feladatot rótt volna az önkormányzatra. A problémát várhatóan a közeljövőben napirendjére tűzi a kkt is.

Boris Nikšić, a Link FTO jelenlegi igazgatója tavaly augusztusban került a cég élére, és azt mondja, a díj beszedésének a problémájával jogászoknak kell foglalkozniuk, azt azonban elismerte: a vállalatban számos egyéb hiányosságot is tapasztalt, és az egyik legfontosabb feladata most a cég működését a törvényes keretek közé illeszteni.

– Jelenleg 12 mezőőrünk van, közülük hatan Óbecsén, ketten-ketten Bácsföldváron és Péterrévén teljesítenek szolgálatot, egy-egy mezőőr pedig a radičevići és mileševói helyi közösségek határát járja. Főidényben az ifjúsági szövetkezeten keresztül is foglalkoztatunk embereket, rájuk azért van szükség, mert már többször megtámadták a mezőőreinket, de a törvény szerint nem alkalmazhatunk több mezőőrt a cégen belül. Én bevezettem a harmadik műszakot is, így például kukoricaszedéskor éjjel-nappal a terepen vagyunk. Nem tudjuk ugyan felszámolni a lopásokat, de vissza tudjuk szorítani – mondta el érdeklődésünkre Nikšić.

A mezőőrök hatásköre a terepen igen korlátozott, csupán arra van joguk, hogy lefotózzák azt, akit rajtakapnak valamilyen szabálysértésen, és elkészítsék a jegyzőkönyvet. Havonta átlagosan harminc feljelentés születik, de hamis adatszolgáltatás miatt nem minden eset jut bíróságra.

– Kiváló az együttműködésünk a rendőrséggel, nemcsak a határt, hanem a települések szélét is bejárjuk, és több sikeres közös akciónk is volt, például több esetben sikerült sínlopást megakadályozni. A gazdák is elégedettebbek velünk, mint korábban voltak, nagyobb gondot egyedül a Mézesdűlő jelent, de ez a terület sajnos Törökbecséhez tartozik, és az ottaniak nem őrzik a határt. Állandó kapcsolatban vagyunk a gazdákkal, Péterrévén például remek együttműködés alakult ki. Az ottani gazdák nagyon szervezettek. Mivel a kukoricaszedés a legkritikusabb időszak, ők önként felajánlották, hogy mindennap egy-egy helyi termelő is csatlakozik hozzánk a saját járművével. Második éve zajlik ez így: a szezon előtt a helyi közösség szervezésében összeülünk, és közösen elkészítjük a beosztást. Péterrévén nagyon fejlett a zöldségtermesztés is, sokat lopják például a hagymát, a krumplit, de ennek az együttműködésnek köszönhetően most már kevesebb a panasz – állítja az igazgató.

A mezőőr-szolgálati illeték megfizettetésének a mértékéről nincsenek pontos adataink, egyes források szerint alig harminc százalékot tesz ki, mások azonban azt állítják, az ötven százalékot is meghaladja, azaz a bevétel egy és ötmillió dinár között lehet. A Link FTO működésére egyébként ebben az évben háromszor több pénzt szántak a község vezetői, mint a korábbi években, az idén ugyanis elvileg 38 millió dinárból gazdálkodhatott volna a cég, de – bár a költségvetés módosítása még mindig nem történt meg – az igazgató tudni véli, hogy ebből az év végéig 29 millió kerül majd a cég számlájára.