2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Mintha a saját farkukat kergetnék

Négy nyeretlen tétmeccs után Szekszárdon tízet vágott a Fradi futballcsapata

Akeem Adams infarktusa óta mindössze egyetlen tétmérkőzést nyert meg a Ferencváros labdarúgócsapata, és ez elégedetlenséget is szült a ferencvárosi szurkolók körében. Az együttes a bajnokságban úgy áll négy mérkőzés óta nyeretlenül, hogy játszott a két újonccal és a sereghajtóval (ami egy Fradi esetében kilenc pontot kellene hogy jelentsen), de a Puskás Akadémiától kikapott, a Mezőkövesd és a Kaposvár ellen pedig 1:1-es döntetlent ért el. A Honvéd elleni vereség akár bele is férhetne, de nem pályaválasztóként.

Ennek ellenére a vezetőség még tűri a mélyrepülést, nincs edzőkérdés, a csapat még így is az ötödik helyen áll 12 forduló után, és csupán nyolc pont a hátránya a listavezető Videoton mögött. Pedig ha csak a kötelező pontokat hozta volna, most héttel több lenne, és az mennyivel jobban mutatna.

A srácok nagyon akartak, bizonyítani szeretnének, de olyan, mintha a saját farkunkat kergetnénk. Rendkívül csalódottak vagyunk, de türelmet kérünk a drukkerektől. Ne a vezetőséget, a klubot vagy a játékosokat hibáztassák, hanem engem. Hiszünk benne, hogy visszatalálunk a saját utunkra. Persze, ha eközben nem jönnek az eredmények, azért a felelősséget vállalni kell” – mondta Ricardo Moniz vezetőedző immáron önkritikusan.

Ezek után talán kicsit túl is értékelte az NB III. középmezőnyében szereplő Szekszárd elleni 10:0-s magyarkupa-sikert, amelyet dicséretes teljesítményként jellemzett. Az igazi értékmérő mégiscsak a szombati, diósgyőri fellépés lesz: főleg úgy, hogy a Fradi 2009 óta nem kapott ki ellenfelétől. Igaz, akkor kétszer is belefutott egy-egy 3:0-s vereségbe, előbb a bajnokságban az Üllői úton, majd a ligakupában idegenben.

Azóta viszont öt élvonalbeli mérkőzésen három győzelem és két döntetlen a mérleg, és ez még akkor is tiszteletet parancsolhat a diósgyőrieknél, ha most ők vannak sokkal jobb formában. Tomislav Sivić együttese augusztus eleje óta veretlen a bajnokságban, a hétvégén éppen egy hétmérkőzéses győzelmi széria tört meg Szombathelyen, ahol csupán 2:2-re végzett a Haladással.

A forduló másik nagy rangadóját a Bozsik Stadionban játsszák majd, ahol a Honvéd a Győrt fogadja. A két egyaránt húszpontos csapat közül a hazaiak igazi óriásölőnek számítanak, Marco Rossinak valahogy azt kellene elérnie, hogy állandósuljon a jó forma. Mert ez a Honvéd képes kikapni a Pápától és a Mezőkövesdtől, de le tudja győzni a Fradit és – mint legutóbb – a Videotont.

A fehérváriak a hazai pofon után ezúttal a sereghajtó Kaposvárhoz látogatnak, ahol 2011-ben kaptak ki legutóbb. A gólokat akkor az a Milan Perić szerezte, aki azóta a Videoton igazolt, de mellőzött játékosa.

A Debrecen négy ponttal áll a listavezető Videoton mögött, de egy hete elképesztő módon vesztegetett el két pontot a Pápa ellen. „Számomra ez megemészthetetlen: vezettünk 2:0-ra a 87. percig, innen nem szabad már kiengedni a kezünkből a győzelmet” – értékelte a döntetlent Lázár Pál, a DVSC védője. A Loki ezúttal Újpesten lép pályára, és nem mernénk nyugodt szívvel vendégsikerre fogadni. Nem azért, mert a hazaiak bombaformában lennének, de egy edzőváltás mindig új impulzusokat ad. Márpedig a lilák Nebojša Vignjević edző vezetésével két hónap után nyertek ismét bajnokit (az MTK otthonában győztek 1:0-ra), és nem lesznek esélytelenek vasárnap sem.

A 13. forduló programja

November 1., péntek: Pápa–Kecskemét (19 óra)

November 2., szombat: Diósgyőr–Ferencváros (14 óra), Mezőkövesd–Pécs (16 óra), Kaposvár–Videoton (16 óra), Puskás Akadémia–MTK (18 óra), Paks–Haladás (20 óra)

November 3., vasárnap: Újpest–Debrecen (16.30), Honvéd–Győr (18.30)