2024. április 25., csütörtök

Munkacsoport alakult a Vergődő madár elrablóinak felkutatására

A rendőrség egy munkacsoportot alakított a szabadkai Zentai úti temetőből, az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított Vergődő madár nevű szobor elrablóinak felkutatására. Ezt Ivica Dačić miniszterelnök, belügyminiszter jelentette ki csütörtökön Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciója vezetőjének képviselői kérdése kapcsán, hozzátéve, mindeddig nincsenek arra utaló jelek, hogy az esetnek nemzeti vagy politikai indíttatása lenne. A kormányfő elítélte a szobor elrablását.

Október 19-én fedezték fel a szobor eltűnését (Fotó: Molnár Edvárd)

Október 19-én fedezték fel a szobor eltűnését (Fotó: Molnár Edvárd)

Pásztor Bálint kérdése arra vonatkozott, hogy miért nem reagáltak eddig a Vergődő madár eltűnésére, és hogy mikor fognak. Pásztor kifejtette, a VMSZ erre az eseményre nem egyszerű lopásként tekint, hanem a párt szerint a magyar nemzeti közösségnek szánt üzenetről van szó. Egy olyan üzenetről, amely kárt tehet a magyar és a szerb nép közötti viszonyban is, mondta.

A frakcióvezető arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy mikor hozzák meg a kormányrendeletet a Csúrog, Zsablya, és Mozsor lakosainak kollektív bűnösségét kimondó határozatok visszavonásáról.

Dačić elmondása szerint a kormányrendelet meghozatala technikai okok miatt késik – reméli, hogy mihamarabb a kormány elé kerül a kérdés, az igazságügyi minisztériumnak pedig elő kell készíteni a határozat visszavonásának jogi megfogalmazását.

– Egy dolog a politikai döntés és az erre vonatkozó határozat meghozatala, más dolog viszont a kérdés jogi rendezése – mondta Dačić.