2024. április 25., csütörtök

Nemet mondanak a modern rabszolgaságra

A szakszervezetek szerint kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a munkavállalók, ha elfogadják az új munkatörvényt

A két legnagyobb szerbiai szakszervezeti szövetség vezetői tegnap Belgrádban közös sajtótájékoztatót tartottak, melynek központi témája a napokban megismert munkatörvény-tervezet volt. Ha a parlament jogi erőre emeli változatlan formában a nyilvánosság és az érintettek kizárásával összeállított új munkatörvénykönyvet, akkor az rendkívül negatív hatással lesz a szerbiai munkavállalókra. Többek között azért is, mert megkönnyíti a munkáltató számára az elbocsátást. Ez volt az egyöntetű vélemény az elfogadás előtt álló, a foglalkoztatás szempontjából létfontosságú jogi dokumentumról a szakszervezeti tagokért egyébként versengő két reprezentatív szakszervezet vezetőjének.

– Ez valójában nem olyan törvény, amely a rugalmasabb foglalkoztatást teszi lehetővé, mint állítják, hanem amely az elbocsátásokat könnyíti meg, és amely azt sugallja, hogy a munkavállalók közül a jövőben senki sem érezheti magát biztonságban – hangoztatta Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének (SZÖSZSZ) elnöke.

A munkatörvény-tervezet megismerését követő feszült légkörben rengeteg vád és érv elhangzott már. A szakszervezetek részéről például az, hogy az amerikai befektetők mondták tollba a törvényt, a jogi dokumentumot védelmezők szerint pedig az, hogy ki kellett iktatni azokat a rendelkezéséket, amelyek eltántoríthatják a külföldi befektetőket a szerbiai beruházásoktól. Erre az állításra Branislav Čanak, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezetek (FEÁSZ) elnöke reagált.

– Teljesen elfogadhatatlannak tartom ezt az érvelést, mert ostoba és tarthatatlan. Nem beszélhetünk arról, hogy a külföldi befektetők követelik ezt, mintha eddig Szerbiába egyetlen külföldi befektető sem érkezett volna. Nem igaz, hogy ez az ő követelésük, éppen ezért az itt jelen lévő két szakszervezeti szövetség azon munkálkodik, hogy találkozót szervezzen a külföldi befektetők krémjével – mondta Čanak, majd hozzátette – Mintha milliókkal teli táskákkal várakoznának az országhatáron, és csak azt lesnék, hogy mikor kezdünk el jó gyerek módjára viselkedni, és máris érkeznek a pénzzel teli táskákkal...

A tegnap megtertott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két reprezentatív szakszervezet elvi megállapodásra jutott abban, hogy együtt dolgozza ki az elfogadásra váró munkatörvény módosítási javaslatait.

A szakszervezetek közös fellépése azonban nem megy zökkenőmentesen. Ennek egyik oka a szerbiai munkásképviselet intézményes fölaprózottsága. A Szabad Szakszervezetek Konföderációja (SZSZK) keddi sajtótájékoztatóján arról értesülhetett a közvélemény, hogy szakszervezeti blokkot hoznak létre az új munkatörvénykönyv elfogadása ellen, ám ehhez a két legnagyobb országos szakszervezeti szövetség, a SZÖSZSZ és a FEÁSZ – egyelőre – nem kíván csatlakozni. Ivica Cvetanović, az SZSZK elnöke szerint a létrejövő munkatörvény-ellenes blokk így is 350–400 ezer szakszervezeti tagot tömörít majd.

A munkatörvény-tervezet megítélése kapcsán egyébként nincs nézeteltérés köztük és a két nagy szakszervezeti szövetség között. Cvetanović szerint a jogi dokumentumot azzal a megfontolt szándékkal állították össze, hogy a szabad munkavállalókból a modern kor rabszolgái váljanak. Ennek pedig határozott nemet kell mondani!