2024. március 29., péntek

Demokraták igazoltak át a liberálisokhoz

Törökbecsén tegnap a Demokrata Párt községi szervezetének harminc prominens tagja igazolt át a Liberális Demokrata Párthoz. Saša Šućurović, az LDP községi bizottságának menedzsere szerint Szerbiának ma egy erős ellenzéki pártra van szüksége, ehhez pedig a DP-nek és az LDP-nek össze kell fognia. Véleménye szerint ezt ismerték fel a DP törökbecsei tagjai, akik nem koalícióban, hanem egy közös pártban gondolkodnak. Hozzátette: a koalíciókat Szerbiában ma már nem tisztelik, a választók nem hisznek benne, ezért a megoldást egy egységes párt jelenti. Bár Törökbecsén a DP községi bizottságának vezetői még nem csatlakoztak az LDP-hez, Šućurović reményei szerint ők is követni fogják párttársaik példáját.

Tomislav Ratković, a DP községi bizottságának elnöke tegnap újságíróknak azt állította: az LDP felmondással fenyegette meg azokat a közszférában dolgozó demokratákat, akik nem kívántak csatlakozni a párthoz, és arra kérte az illetékes szerveket, hogy vizsgálják ki az esetet. Ratković szerint az utóbbi hónapokban több mint ötven LDP-s igazolt át a DP-hez.

Törökbecsén májusban dőlt meg a Liberális Demokrata Párt–Demokrata Párt által alkotott koalíció. Az új LDP–SZHP koalíciót támogatják a Szerbia Egyesült Régiói, a Szerbiai Szocialista Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Egység Párt, sőt a radikálisok képviselői is.