2024. április 25., csütörtök

Szerb–koszovói találka Blatternél

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke, Sepp Blatter tegnap vendégül látta a FIFA zürichi székhelyén Tomislav Karadžićot, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) vezetőjét és Fadil Vokrit, a koszovói futballszövetség első emberét.

Ily módon elkezdődtek a tárgyalások az egykori dél-szerbiai tartomány el nem ismert szövetségének státusáról. Karadžić és Vokri találkozóját még júliusban jelentették be, amikor Blatter Belgrádba látogatott és Ivica Dačić miniszterelnökkel folytatott beszélgetésében óhaját fejezte ki, hogy mielőbb olyan döntés szülessen, amely lehetővé teszi a koszovói labdarúgás fejlődését.

Ahogy a FIFA-ból közölték, a találkozón megbeszélték a tárgyalások folytatását a mindkét fél számára hasznos megoldás megtalálása érdekében. A két fél megegyezett abban, hogy november végéig, a FIFA végrehajtó bizottságának december 4-5-ei ülését megelőzően újra összeülnek.

A szerbiai delegációban az elnökön kívül Ivan Ćurković alelnök és Zoran Laković főtitkár vett részt a találkozón. A koszovói szövetség egyébként nem tagja se a FIFA-nak, se az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), ennek ellenére a FIFA tavasszal engedélyezte a koszovói női és korosztályos csapatoknak, hogy barátságos mérkőzéseket játszanak azokkal az országokkal, amelyek elismerték a függetlenségüket.