2024. április 16., kedd

Magyarázatot vár a magyar kormány az USA-tól

A budapesti amerikai nagykövetség a lehallgatásról: Mindenki csinálja

A lehallgató-átjátszó állomásokról szóló hírekkel kapcsolatban Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre – közölte a Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel. A külügyi tárca közleményében arra reagált, hogy a WikiLeaks az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének épülete (MTI Fotó)

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének épülete (MTI Fotó)

Az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és a többi anyagot a kiszivárogtató portál Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó információk alapján tette közzé Twitter-oldalán. A térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros, köztük Budapest is szerepel – írta kedden internetes oldalán a Golosz Rossziji orosz rádió.

A külügyi kommüniké hangsúlyozza: Magyarország határozottan kiáll az emberi jogok védelme, így a magánszféra védelméért is. „Aggasztónak tartjuk azokat az információkat, amelyek a lehallgató-átjátszó állomásokról szólnak, és elvárjuk, hogy az Egyesült Államok, a korábban a nagykövetétől kérteknek megfelelően, mihamarább tisztázza a helyzetet, magyarázatot adjon a történtekre” – áll a közleményben.

A Külügyminisztérium szerdai közleményében hangsúlyozza: az úgynevezett lehallgatási ügy túlnőtt a kétoldalú kapcsolatokon, Magyarország európai uniós és más fórumokon is keresi a megoldást a helyzet orvoslására.

Helyre kell állítani a bizalmat az Egyesült Államokkal, mert ez az együttműködés alapja – mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán az amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban Budapesten. A tárcavezető egy más témában tartott sajtótájékoztató után úgy nyilatkozott, még nem kapott választ arra a kérdésére, amelyet korábban feltett az amerikai nagykövetnek, hogy magyar embereket, intézményeket megfigyeltek-e.

Mint mondta, a legutóbbi hírek szerint 74 fővárosban állítottak fel megfigyelésre alkalmas berendezéseket, „tehát voltaképpen nehezebb lenne felsorolni azokat a fővárosokat”, ahol nem voltak ilyen berendezések. Ez is mutatja, hogy „ez a dolog most már messze túlnőtt a bilaterális kapcsolatok szintjén” – mutatott rá.

Hangsúlyozta, megoldást alapvetően most már egyrészt a transzatlanti rendszeren belül kell találni, az EU és az Egyesült Államok között. Emellett fontos emberi jogi vonatkozása is van az ügynek, a magántitok védelme, az adatvédelem. Ezek olyan súlyos kérdések, amelyeket mindenképpen meg kell oldani – mondta.

Az Egyesült Államok olyan típusú külföldi hírszerzést folytat, amilyet minden ország végez – közölte a budapesti amerikai nagykövetség az MTI-vel. Elizabeth W. Webster nagykövetségi szóvivő tudatta: az Egyesült Államok nagyra értékeli együttműködését Magyarországgal, és aktív párbeszédet folytat a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről.

„Egyértelművé tettük, hogy az Egyesült Államok olyan típusú külföldi hírszerzést folytat, amilyet minden ország végez” – közölte.

A szóvivő kijelentette, a nagykövetség politikája az, hogy nem kommentálja nyilvánosan a feltételezett konkrét hírszerzési tevékenységről szóló híreket.