2024. március 28., csütörtök

Orosz befektetőket vár Szerbia

Tomislav Nikolić elnök kétnapos moszkvai látogatáson

A stabil gazdasági környezetben „napról napra vonzóbbá váló” üzleti környezetet ígérve invitált potenciális befektetőket Szerbiába moszkvai látogatásán Tomislav Nikolić szerb elnök.

„Mi a magunk részéről mindent meg fogunk tenni az önök befektetéseinek biztonsága és üzleti sikere érdekében” – fogalmazott Tomislav Nikolić a szerb kereskedelmi kamara és az orosz kereskedelmi és ipari kamra szervezésében megtartott moszkvai befektetési konferencia megnyitóján szerdán.

Beszédében az elnök reményét fejezte ki, hogy az országban lábukat megvető orosz befektetők üzleti tevékenységük bővítésével tovább szélesítik a két ország közötti gazdasági, politikai és kulturális együttműködést, és mélyítik a baráti kapcsolatokat.

A szerb–orosz gazdasági kapcsolatok fejlettek, de bőven van még lehetőség az együttműködés bővítésére, elsősorban a közúti infrastruktúra, az energiaipar és a turizmus területén – mutatott rá a szerb elnök moszkvai előadásában. A 90-es évek eleje óta 60 együttműködési megállapodás született a két ország között, és a konferencián további 80, együttesen mintegy hétmilliárd euró értékű potenciális befektetési lehetőséggel ismerkedhetnek meg az orosz vállalatok – mondta Tomislav Nikolić. Hozzátette, hogy a májusban Szocsiban aláírt stratégiai partnerségi nyilatkozat értelmében a két ország szabadkereskedelmi kapcsolatra lépett egymással.

A két ország kapcsolataiban kiemelt jelentősége van a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének, amelynek keretében a szerbiai szakasz kivitelezését már az év végén megkezdik – mutatott rá a szerb elnök.

Szerbia oroszországi exportja tavaly 867 millió dollár, importja pedig 2,078 milliárd dollár volt Tomislav Nikolić elmondása szerint. Az idén januártól augusztusig pedig az export 683 millió dollárt, az import 1,097 millió dollárt tett ki.

Tomislav Nikolić szerdán a Kremlben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Megbeszélésükön Nikolić elmondta, hogy jól fejlődnek a szerb–orosz kétoldalú kapcsolatok, de a szerb fél részéről bizonyos problémák merültek fel, és ezeket meg kell oldani.

Putyin azt válaszolta, hogy nem kell eldramatizálni ezeket a problémákat, úgy fogják őket megoldani, ahogyan a barátok egymás között szokták.

Közelebbről nem részletezték, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat érintő mely problémákról van szó.

Találkozójukon elsősorban a szerbiai orosz beruházásokról, a Srbijagasról és a szerbiai olajipari vállalatról (NIS) esett szó.

Tomislav Nikolić kétnapos látogatáson tartózkodik az orosz fővárosban.