2024. április 26., péntek

Ellopták Jovanka Broz kitüntetését

Ellopták a belgrádi Virágházból Jovanka Broz érdemrendjét, amelyet a második világháborúban tanúsított bátorságáért kapott.

A hírt a Tanjug hírügynökségnek Katarina Živanović, a belgrádi Jugoszláv Történeti Múzeum programigazgatója szerdán erősítette meg, a nyomozás érdekében azonban további részleteket nem közölt.

Josip Broz Tito özvegyének sírhelye mellől összesen öt kitüntetést loptak el, kettőt a második világháborúban tanúsított bátorságáért kapott, és három olyan kitüntetés is eltűnt, amelyek a háborús évek utáni érdemekért jártak. A kitüntetések közül kettőt a SUBNOR adott a családnak a temetés alkalmával.

Jovanka Brozt szombaton temették el a belgrádi Virágházban, a volt elnöki palota kertjében lévő mauzóleumban. Josip Broz Titónak, Jugoszlávia örökös elnökének az özvegye 89 éves korában hunyt el.
Jovanka Broz a második világháborút követően századosi rendfokozattal szerelt le, háborús érdemeiért kitüntetéseket kapott, a partizán emlékérem mellett a bátorságért érdemrendet is, amelyet most loptak el a Virágházból.