2024. március 29., péntek

Fajgelj esete Jézussal

Egyre több rendezvényt, civil kezdeményezést, akciót tiltanak be Újvidéken, főleg olyanokat, amelyek témája eltér a nacionalista vagy vallási tematikától. Az újvidéki biciklisek egyik kedvenc gyülekezőhelyét, a Bike kitchent bezárják, mert tulajdonosát kitiltották Szerbiából, az Újvidéki Egyetem Jogi Kara betiltatta a Kampus fesztivált, amelyet az egyetemisták szerveztek, legújabban pedig a Művészeti Akadémia hallgatóinak a tárlatát cenzúrázták az újvidéki Kultúrközpontban. A Kultúrközpont igazgatója elfogadhatatlannak tartotta, hogy egy olyan képet állítsanak ki, amely Jézust ábrázolja a kereszten, pénzzel a markában. Az igazgató szerint Danijela Tasić egyetemi hallgató festménye sérti az egyszerű embereket. A hitközösségek a betiltás után megdicsérték Andrej Fajgeljt, a Kultúrközpont igazgatóját, akit az új városi vezetés nevezett ki erre a posztra.

Fajgelj a Harmadik Szerbia szélsőjobboldali politikai tömörülés kádere, az újvidéki képviselő-testületbe a Dveri listáján jutottak be, majd szakítottak a párttal, és politikai csoportosulásként folytatták karrierjüket.

A városi ellenzéki pártok azonnal reagáltak a tárlat cenzúrázására, az igazgató lemondását követelték, tiltakozásul egyre több polgár pózol kamerák előtt a Kultúrközpont előtt, a keresztre feszített Jézust utánozva. Dušan Vuletić művész szolidaritásból visszavonta kiállított munkáit a Kultúrközpontból, Borislav Šuput, a Művészeti Akadémia professzora pedig elvitte a szoborműveit, amelyek szintén ott voltak kiállítva.

Fajgelj szerint szó sincs cenzúráról, csupán az intézmény „ízlése” szerint rendezte át a tárlatot, a közösségi oldalakon azonban arról írt, hogy nehéz döntés volt a tárlat „módosítása”.

„Sok embernek kikértem a véleményét az üggyel kapcsolatban, a művészek szerint nem volt sértő a festmény, és ha az is, akkor sem lehet a művészi szabadságot korlátozni. A vallásos emberek és az egyszerű hétköznapi emberek számára viszont sértő volt Jézus ilyen ábrázolása. Végül is úgy döntöttem, hogy a többséget ne tegyük ki efféle provokációnak, mert végül is ez a többség pénzeli a Kultúrközpontot” – írta Fajgelj.

A cenzúrabotrány kapcsán felemelte hangját a Szerbiai Független Kultúrszín Szövetség is, tagjai azt követelték, hogy az alkotmánnyal összhangban, sürgősen tegyék lehetővé a művészek kibontakozását.

Sajnálatos módon ez történik egy olyan városban, ahol a kultúrát egy szélsőjobboldali pártra bízzák. Ez már akkor is látszott, amikor az újdonsült igazgató első, legfontosabbnak tartott rendelkezése az volt, hogy a Kultúrközpont latin írásmóddal feltüntetett feliratát cirillre változtassa. A xenofób viselkedés Újvidéken csak olajat önt a tűzre, a közbiztonság katasztrofális helyzetben van, a háborús évek alatt felcseperedett fiatalokat újra megmérgezi a másságot kizáró városi kultúra, újra elülteti az emberekben a félelmet, a félelem pedig gyűlöletet szül. És nem is kellett sokat várni, a napokban a városi buszban felpofoztak egy magyarul kommunikáló gyermeket, a központban pedig egy roma apától akarták elvenni gyermekét, mert „világosabb” mint ő, biztos lopta. A múlt század kilencvenes éveiben már megtapasztaltuk, hová vezet a xenofóbia, ezt azonban egyesek elfelejtették, vagy fel sem fogták. Sajnos a gyűlöletet nagyon nehéz kordában tartani, és ha ezt még felkorbácsolják, nem lesz jó vége.

Egy érdekesség a végére. Nem kell szem elől téveszteni azt sem, hogy Fajgelj és a jól megválogatott csapata irányítják azt a program-sorozatot, amellyel Újvidék el szeretné nyerni az Európa Kulturális Fővárosa 2020 címet. Ha vicc lenne, jókat nevethetnénk rajta, de nem az, már épül a szebb jövő, a harmadik Szerbia, amelyben, ha tárlatot szeretnének látni, akkor majd szépen elmennek a legközelebbi kolostorba, ahol zord tekintetű, Fajgelj arcú Jézusok néznek majd le az alattvalóra.