2024. április 25., csütörtök

„Valaha tiszta szívből zengett…”

Népzenei találkozó Pacséron

Hat művelődési egyesület képviselői – a pacséri citerazenekar, asszonykórus és férfi dalárda, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ vegyes kórusa, a zentagunarasi Gracza János Irodalmi és Színjátszó Kör asszonykórusa és zenekara, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület Őszirózsa kórusa, a magyarországi, kunbajai Bokréta Művelődési Egyesület, valamint a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citerazenekarai – léptek fel pénteken a falu egykori kitűnő citerása, csoportvezetője, Vörös István tiszteletére, emlékére megszervezett népzenei találkozón.

Az est első fellépője Zsadányi Bálint szólóciterás volt, a helyi művelődési élet meghatározó egyéniségének egyik első tanítványa, aki azt a dalcsokrot adta elő, amellyel az első, éppen ebben a faluban megszervezett Durindón szerepeltek a pacsériak. A népzenei találkozó előtt több más tanítványa, tisztelői és családtagjai megkoszorúzták István bácsi sírhelyét. Az est folyamán a helyi művelődési életet megörökítő kivetített fotókkal is megidézték a szabómester életét, aki több mint negyven éven át minden pénteken este letette a szabóollót, és tanított felnőtteket, gyerekeket a népdal és népzene, a citeramuzsika szeretetére minden ellenszolgáltatás nélkül. Szombathy Julianna, a pacséri kultúregyesület elnöke, a citerazenekar két éve elhunyt vezetőjére emlékezve kiemelte:
– Szellemisége továbbra is utat mutat, és arra tanít bennünket, hogy hogyan kell közösséget formálva megtartani kultúránkat és összefonni értékeinket a népzenével. Mert a népzene iránti alázata, mérhetetlen embersége tette őt naggyá.
A népdalok előtt Fehér Ferenc: Apám citerája című verse hangzott el Szél Faletta Léna előadásában.
A közös énekléssel, vacsorával zárult rendezvényt – melynek az emlékezés és tiszteletadás mellett a népzene éltetése és továbbadása is felvállalt célja – szeretnék hagyományossá tenni Pacséron.