2024. március 28., csütörtök
KISHEGYES

A modern emberkereskedelem formái

Az emberkereskedelem elleni világnap alkalmából a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete a három iskola hetedikes és nyolcadikos diákjainak a modern emberkereskedelem formáiról szervezett előadást.
– Amikor emberkereskedelemről beszélünk, rendszerint az elmúlt századok rabszolga-kereskedelmére gondolunk, holott az emberkereskedelem sajnos napjainkban is virágzik. Az egyik legelterjedtebb formája az, hogy külföldre csábítanak fiatalokat, azután elveszik az irataikat, pénzüket és koldulásra, vagy prostitúcióra kényszerítik őket. A legdurvább formája a szervkereskedelem. Gyakran azt hisszük, hogy mindez tőlünk távol, távoli országokban történik csak meg, pedig nem így van. Annak idején a kábítószerről is azt gondoltuk, hogy csak távoli helyeken jelentkezik s utána éveken belül megjelent nálunk is. Az előadásokkal kapcsolatban nagyon pozitívak a tapasztalataink, a gyerekeket nagyon érdekelte a téma és sok kérdést tettek fel – hallottuk Sípos Etelkától, a Vöröskereszt titkárától.
A titkártól megtudtuk, hogy a november a függőségi betegségek elleni harc hónapja lesz, s a tervek szerint ezzel kapcsolatban is meglátogatják az iskolákat.