2024. április 19., péntek

Menekültek haltak szomjan a Szaharában

Legalább harmincöt, vélhetően Európába tartó nigeri menekült szomjan halt a Szaharában helyi tisztviselők közlése szerint. Az áldozatok – többségükben nők és gyermekek – az Algéria felé vezető, embercsempészek által gyakran használt útvonalon lelték halálukat, miután lefulladt az őket szállító jármű. Néhányan közülük többnapos gyaloglással eljutottak az észak-nigeri Arlit településre, de a kiszáradt emberek többségét már nem tudták megmenteni.

Arlit polgármestere arról számolt be hétfőn, hogy 35 holttestet számoltak össze, míg egy másik helyi falu polgármestere 40 áldozatról beszélt. A rendőrség szerint 19-en életben maradtak.

„Attól tartok, embercsempészetről van szó. Valószínűleg a Földközi-tengerhez indultak, hogy Európába próbáljanak eljutni, vagy Algériában akartak munkát keresni” – mondta Rhissa Feltou polgármester.

A jobb élet reményében Európába tartó migránsok több ezer dollárt is hajlandók kifizetni embercsempészeknek, hogy átvigyék őket a Szaharán. Ezután Algériában vagy valamelyik másik észak-afrikai országok hajóra szállva próbálnak meg illegálisan eljutni az Európai Unió valamelyik tagországába.