2024. április 24., szerda

A vércukorszint befolyásolhatja az időskori emlékezőképességet

Viszonylag jó emlékezőképességgel rendelkeznek azok az idős emberek, akiknek alacsony a vércukorszintje - derült ki egy berlini tanulmányból.

A szakértők megállapították, hogy a 63 éves átlagéletkorú, egészséges résztvevők memóriája erőteljesen függött vércukorszintjüktől - ha magas volt, kevésbé voltak képesek szavak megjegyzésére.
Agnes Flöel, a berlini Charite Egyetemi Klinika kutatója és társai összesen 141 egészséges felnőtt emlékezőképességét vették górcső alá. Eredményeiket a Neurology című szaklapban mutatták be.
A szakértők először a résztvevők megjegyzőképességét ellenőrizték és elemezték a vércukorszintjüket. Majd mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) segítségével kiszámolták a hippokampusz, az emlékezetért felelős agyi terület nagyságát és megvizsgálták szerkezetét.
A teszt során a résztvevőknek harminc percig meg kellett jegyezniük egy 15 szóból álló listát. A magas vércukorszintű emberek átlagosan két szóval kevesebbet tudtak felidézni a harminc perc elteltével, mint az alacsonyabb vércukorszintűek. Az MRI-vizsgálatból pedig kiderült, hogy a cukorkedvelők hippokampusza kisebb és kevésbé jó struktúrájú.
Még a normál vércukorszintű emberek számára is fontos lehet tehát, hogy idősebb korukban az édességfogyasztás féken tartásával megőrizhetik emlékezőképességüket - vonta le a következtetést Flöel. Ez a gyakorlatban a túlsúly elkerülését, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű termék és hal fogyasztását jelenti. Emellett a rendszeres mozgás is jó hatással van a vércukorszintre.