2024. április 19., péntek

Pontveszteség nélkül

A szabadkai Champions Futsalklub felnőttegyüttese a tavalyi idényben a 6. helyen zárta a Vajdasági Liga küzdelmeit. Idén eddig két meccsből ugyanennyi győzelem a mérleg, a következő két fordulóban pedig hazai mérkőzések várnak a csapatra, tehát jó esély mutatkozik arra, hogy négy fordulót követően is százszázalékos maradjon a csapat.

– A tavalyi 6. helyünket szeretnénk egy-két hellyel megjavítani. Kitűnően rajtoltunk. Az első fordulóban az óécskai Kepa-9 csapata ellenében gyűjtöttük be a három pontot, a másodikban pedig Újvidéken nyertünk, a Kruna ellen. Utóbbi óriási fegyvertény, hiszen a székvárosból nagyon kevesen hoznak el pontot vagy pontokat. Ritkán látható kitűnő védelemmel tudtuk megnyerni a meccset, góljainkat fantasztikus ellentámadásokból lőttük. Úgy érzem, a csapatunknak még össze kell kovácsolódnia, s ebben nagyon jó úton haladunk. A csapaton belül kiváló hangulat uralkodik, ami meg is látszik a teljesítményen. A tavalyi öltözőbeli feszültségnek nyoma sincs. Attól függetlenül, hogy ilyen jól rajtoltunk, még nem gondolunk a II. ligára, messze még a szezon vége, lépésről lépésre szeretnénk haladni. Célunk a felsőház, a helyezést pedig még meglátjuk – mondta Csizmár Zsolt, a felnőttcsapat edzője.

Több játékost is leigazoltak erre az idényre. Így a Championst erősíti Majlát Andor, a Vinogradar korábbi, nagypályás játékosa, Đorđe Ilčešin, az óbecsei futsalcsapat egykori tagja, Mladen Krstić, aki egykor a szabadkai M-22-ben rúgta a bőrt, a magyarkanizsai Potisje együttesétől érkezett Muhi Csaba, akik a csapat gerincével együtt (Vanja Prole, Darko Mačković, Kocsis Dario, Damir Tumbas, Víg Róbert, Víg Norbert) ütőképes csapatot alkotnak. A tervek szerint a téli átigazolási időszakban leigazolják még a tavankúti Ninoslav Vizint, s ezzel be is zárják a kört. A liga idén tíz csapatot számlál, melyből négy újonc együttes. A bajnoki cím legnagyobb várományosa a Szenttamás csapata, melyet a II. ligás verbászi Leteći Holanđanin nyolc egykori játékosa erősít. Az újvidéki Telep is befuthat a végén, de számolni kell a Kruna és az apatini Apa csapataival is, valamint a Champions és a Kepa is okozhatnak meglepetést. A szabadkai együttes a sétaerdei sportcsarnokban heti három alkalommal gyakorol, a mérkőzéseit pedig az Ivan Sarić Műszaki Középiskolában játssza.

– Kezdetben nagyon sokan kételkedtek bennünk, tavaly kaptunk hideget-meleget, ellenséges volt velünk szemben a közvélemény. Még az is megtörtént, hogy a Kruna elleni hazai meccsünkön többen szurkoltak az újvidéki vendégeknek, mint nekünk. Idén kissé más a helyzet, a nagyszájúak és az irigykedők elhallgattak, viszont egyre több játékos jelentkezik, hogy szeretne csatlakozni hozzánk. Tizennégy fős játékoskerettel rendelkezünk, igazolni már csak a tavankúti Vizint tervezzük, az utánpótlás korosztályból kikerülő fiataljainkat (1996–97-es születésűek) pedig fokozatosan építjük be a csapatba – mondta a vezetőedző.

A pionírcsapat tavaly megnyerte a községi nagypályás bajnokságot, s idén is az ezúttal hétcsapatos pontvadászat legesélyesebbjeinek számítanak. A címvédés már megkezdődött, hiszen három meccsből három győzelem a mérleg.

– Az új határozat értelmében a pályán csak egy 1998-ban született játékos lehet. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy egyikük játszik az egyik, másikuk a másik félidőben. A 2000-ben született gyerekek hatalmas fejlődésen mentek keresztül, közülük négy-öten állandó kezdőnek számítanak, a legnagyobb terhet viszont az 1998-ban születettek viszik. A Preporodot 5:1-re, a Békovát 6:3-ra, a Palicsot 4:1-re vertük, az eredményekből úgy látszik, hogy könnyen nyerjük a meccseket, azonban ez korántsincs így, a három pontért jócskán meg kell izzadni – mondta Csizmár.

A juniorcsapatban néhány játékostól megvált a vezetőség. A csapat bajnokságban nem indul, több focitornán vesz majd részt. Legközelebb december végén a gödöllői tornán lép pályára ez a korosztály, majd a topolyai újévi tornára neveznek be. A cél, hogy az ebben a korosztályban szereplő játékosokat lassacskán beépítsék a felnőttek közé. A 2001-es korosztály sem indul a bajnoki küzdelmekben, számukra rangos tornát szerveznek hamarosan a Pešta Sportközpontban.

A 2003-ban születettekkel és fiatalabbakkal Mićo Marijić foglalkozik. A csapat gerince 2004-ben született, valamint a 2001-es és 2002-es kislányok is a fiúkkal egy csapatban fociznak. A Foci 7 elnevezésű bajnokságban az első három torna után a középmezőnyben található a csapat, többek között a bajmoki Radničkit és a Đurđint is legyőzték már.

A lánycsapat idén is több tornán diadalmaskodott, az egyik legértékesebb tornagyőzelmet a balatoni tornán aratták a lányok, melyet már másodszor nyertek meg. Újdonság, hogy számukra Magyarországon, Domaszéken alapított egy klubot a Champions. Csizmár elmondása szerint a lányok részére belföldön nincs futsalbajnokság, és rákényszerültek erre a lépésre. A klubot sikerült megalapítani, a papírmunka azonban elhúzódott – az MLSZ-szel, a FIFA-val, a SZLSZ-el és a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetséggel is kapcsolatban álltak –, és a 2013/14-es idényben nem indulhatnak a magyar NB II.-es bajnokságban. A következő idény rajtjáig tornák szerepelnek a programban, Bécsből három meghívót is kaptak a lányok, mindháromra nem tudnak elmenni, de a karácsonyi tornán ott lesznek. Januártól sorjáznak majd az erőpróbák, a nyári balatoni tornát harmadszor is szeretnék megnyerni.