2024. április 24., szerda

Meghalt Aleksandar Tijanić

A Szerbiai RTV vezérigazgatója 63 éves volt

Életének 63. évében elhunyt Aleksandar Tijanić a Szerbiai RTV vezérigazgatója. A Blic úgy tudja, Tijanić a Mihajlo Pupin sugárúton lévő azon épület előtt halt meg, amelyben élt.

Aleksandar Tijanić Đakovicán született, Podujevón és Pristinában élt. A középiskola befejezése után zsurnalisztikát hallgatott a belgrádi Politikai Tudományok karán, innen ment a NIN hetilapba, ahol szakmai karrierjét kezdte. Az egyetemet nem fejezte be. Nős volt, Zara és Stefan apja.

A hetvenes évek végén kezdett dolgozni a Politika kiadóház lapjainál. Elsőként az Auto Svet nevű lapban, majd a NIN-nél, ahol szerkesztő is volt. A nyolcvanas évek közepén az Intervju folyóirat főszerkesztője lett, az évtized végén kezdett írni a zágrábi Start és Danas lapokba, illetve a spliti Slobodna Dalmacijába, ahol En passant címet viselő rovatával tűnt ki, amelyben kritizálta az akkori kommunista rezsimet, valamint az antibürokratikus forradalomhoz kapcsolódó eseményeket és a JSZSZK küszöbön álló szétesését. Ezért is kapta azt az ironikus becenevet, miszerint ő a „horvát újságírás gigásza”. A ljubljanai Mladina és a szarajevói Oslobođenje lapokba is írt.

Belgrádba 1991-ben tért vissza, a Sportski žurnal szerkesztője lett. 1997-ben indította útjára a Građanin nevű lapot, amely azonban gyorsan megszűnt. 1998-ban és 1999-ben a később meggyilkolt Slavko Ćuruvija tulajdonában lévő Evropljanin című lapba írt.

Időközben politikai szerepet is vállalt, Mirko Marjanović kormányában 1994 és 1996 között tájékoztatási miniszter lett, emellett 2001 és 2004 között Vojislav Koštunica jugoszláv elnök média és tájékoztatási tanácsadója volt.

A Szerbiai RTV élére 2004-ben került Vojislav Koštunica jóvoltából, amit a szakmai közvélemény felhördülése kísért, mert nem tett eleget annak a formai követelménynek, miszerint az állami RTV vezérigazgatójának egyetemi végzettsége kell, hogy legyen és idegen nyelvtudása.