2024. április 16., kedd

Új vakcina nyújthat részleges védettséget a HIV-vírus ellen majmoknál

Részleges védettséget nyújthat egy új, kísérleti, általános vakcina majmoknál a HIV-vírus egy különösen veszélyes változata ellen - derült ki amerikai kutatók tanulmányából. Az oltóanyag reményt ad egy hatékony emberi védőoltás kifejlesztésére.

Az úgynevezett mozaikvakcina csaknem 90 százalékkal csökkentette egy igen erős, a HIV-vírus emberre és majomra veszélyes változatát vegyítő kórokozó fertőzésének kockázatát - olvasható az amerikai Beth Israel Deaconess Orvosi Központ (BIDMC) kutatóinak a Cell című szaklapban megjelent tanulmányában.
Egy általános HIV-vakcinának hatalmas előnyei volnának a legtöbb más "HIV-vakcina-jelölttel" szemben, amelyek a világnak csak bizonyos részein volnának alkalmazhatók - hangsúlyozta a kutatást vezető Dan Barouch, a BIDMC Virológiai és Oltóanyag-kutató Központjának igazgatója.
A kutatók a három fő HIV-géntípust (env, gag és pol) tartalmazó, úgynevezett mozaikvakcina rhesus majmokra gyakorolt védő hatását tanulmányozták. Miután beadták az állatoknak az ellenanyagot, újra és újra kitették őket az említett, majomra és emberre is veszélyes HIV-vírusváltozat fertőzésének.
Ugyan a kísérletsorozat végére a legtöbb állat elkapta a kórt, fertőzési alkalmanként 87-90 százalékkal kisebb esélye volt annak, hogy az állatok megfertőződjenek. Ezzel szemben a kontrollcsoport állatai, melyek hatóanyag nélküli vakcinát kaptak, gyorsabban elkapták a vírust.
A kutatók elmondták, hogy a legtöbb korábbi, majmokon kipróbált oltóanyagot jellemzően könnyen semlegesíthető HIV-vírus ellen tesztelték, nem pedig az új kutatás során használt, nehezen legyőzhető változat ellen. A tanulmány szerzői szerint az általuk optimalizált vírussal való érintkezés hozzávetőlegesen százszor akkora veszélyt jelentett, mint egy HIV-pozitív emberrel való nemi aktus.
Barouch hozzáfűzte, eredményeik új reményt jelentenek, hogy valóban lehetséges hatékony általános HIV-védőoltást kifejleszteni. A kutatócsoport jövő évre tervezi, hogy az új vakcina klinikai tesztekre alkalmas verzióját kidolgozzák.