2024. április 19., péntek
A TOPOLYAI KÖZSÉGI TANÁCS TAGJAIT KÉRDEZZÜK

Segítségnyújtás a helyi közösségeknek

Az önkormányzat területén lévő helyi közösségek munkájának koordinálásával megbízott önkormányzati tanácsnok nyilatkozott lapunknak

A 2008 júliusától a topolyai önkormányzatban tanácsnoki feladatokat ellátó Sípos Hajnalka immár második mandátumát tölti tisztségében, a Topolya községi helyi közösségek életére, az önkormányzattal való együttműködésére fókuszálva.

– Korábban a zentagunarasi helyi közösség titkáraként láttam el feladataim, egyértelmű számomra, melyek azok a problémák, amelyek a helyi közösségek életének mindennapjait jellemzik, működését befolyásolják. Kinevezésemmel a község tizennégy helyi közösségének közvetlen, élő kapcsolata alakult ki az önkormányzattal. Topolya községben huszonhárom település van, tizenöt helyi közösség működik. A helyi közösségek fejlesztésére, működésére szánt összeg hatvan százaléka Topolya települést illeti meg, ezt az összeget az önkormányzat építési, fejlesztési, közművesítési feladatokkal megbízott közvállalatainak utaljuk át. A teljes keret negyven százaléka oszlik meg – lakossága számával arányosan – a többi helyi közösség kommunális és infrastrukturális fejlesztései vonatkozásában. Az idei költségvetési évben összesen 80 millió dinárral gazdálkodhatnak. Továbbá a tizennégy helyi közösség lakosai számának arányában részesül a kommunális tevékenységek végzésére, pl. vízvezeték-javításra, közterületek, temetők, épületek karbantartására szánt összegből is, amely az idén 30 millió dinár. Havi szinten biztosítjuk a kommunális tevékenységekre szánt juttatást, amely pénzeszközök, csakúgy, mint a fejlesztésekre szánt juttatások, céleszközöknek minősülnek. A fejlesztési célokra szánt eszközöket is előre meghatározott keretből biztosítjuk – fejtette ki a tanácsnok.

Milyen területeken szorulnak leginkább tanácsadásra, segítségnyújtásra a helyi közösségek?

 – Mindenekelőtt adminisztratív, jogi kérdésekben, pl. dokumentációs anyaguk kidolgozása során, annak többek között a helyi közösségekről szóló határozattal, a község statútumával való összehangolása tekintetében. Pénzügyi terveik kivitelezési lehetőségei terén, fejlesztési tervek előkészítésénél, közbeszerzési pályázatok kiírásánál is igénybe veszik az önkormányzati szolgáltatást. Információkkal, tanácsokkal látjuk el a helyi közösségek képviselőit a helyi hozzájárulásról szóló referendum kiírásával, lebonyolításával kapcsolatban, amely az idei év decemberében  Gunaras és Bácskossuthfalva esetében aktuális. Zentagunarason és Bácskossuthfalván kívül 2013. december 1-jén zajlik le Topolya község helyi közösségeiben a helyi közösségi tanácsok tagjainak (újra)választási folyamata. Minden helyi közösség esetében az idén kötelező volt, és meglehetősen nagy munkát jelentett, a változásokon átesett választási szabályzat összehangolása az adott helyi közösség alapszabályzatával és egyéb dokumentációs anyagával. Általában évente kétszer tanácskozást szervezünk az önkormányzatban, ahol ismeretszerzésre, tapasztalatcserére kerülhet sor: pénzügyi szakemberek, jogász, az ombudsman, a pénzügyi ellenőr bevonásával vitathatják meg azokat a kérdéseket, amelyek mindannyiuk életét befolyásolják.

Melyek a legmeghatározóbb fejlemények a 2012 júliusától mostanáig terjedő időszakban?

– Gondot fordítunk arra, hogy ne történjen meg, hogy csak a város és néhány település helyzete és lakóinak életkörülményei változnak pozitív irányban. Az elmúlt egy évben vízvezeték-hálózati munkálatok, kútfúrások valósultak meg Bajsán, Angyalbandin (Gornja Rogatica), Gunarason, Njegoševón, Pannónián, Pobedán, Tomislavcin. Az állami földek bérbeadásából származó jövedelem jelentős részét is a községünkben lévő lakóhelyek ivóvízminőségének javítására, a vezetékhálózatok  felújítására, csatornázásra, (határ)utak létrehozására tudjuk szánni. (Kerékpár)utak, járdák javítása történt Bajsán, Karađorđevón, Pacséron, Krivaján, Pobedán. A közvilágítás fejlesztésbe fektetett be Zentagunaras és Cserepes. Templomokat, temetőket és siralomházakat rendeztek önkormányzati pénzből Cserepesen, Angyalbandin, Karađorđevón, Pannónián, Pobedán. A többi között civil szervezetek, helyi közösségek, sportegyesületek és -létesítmények, egészségügyi létesítmények, iskolák épületének felújítása zajlott Angyalbandin, Gunarason, Kisbelgrádban, Njegoševón, Pacséron, Bácskossuthfalván, Pannónián, Pobedán, Tomislavcin. A helyi hozzájárulás megszavazásának jelentőségéről szólva kiemelném pl. az egyik, kivitelezése záró fázisába érkező projektum példáját. Jelenleg is zajlanak a bácskossuthfalvi iskolában a fűtésrendszer felújítási munkálatai. A tavalyi téli időszak végén az ottani négy kazán közül kettő szinte teljesen tönkrement, egyet üzemképessé sikerült tenni, egynek azonban a teljes cseréje szükségeltetett. Az önkormányzati támogatás e beruházás kivitelezése esetében sem lett volna elegendő, az ottani helyi közösség biztosította önrész is nélkülözhetetlen volt annak sikerre vitelében – nyilatkozta Sípos Hajnalka.