2024. április 23., kedd

Összeállt a nyerő páros

A szerb válogatott Vladan Matić és Dejan Perić irányításával készül a januári Európa-bajnokságra

Veselin Vuković áprilisi távozásakor is felmerült Vladan Matić neve, akkor mégsem őt, hanem a szerb származású, svéd világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Ljubomir Vranješt választotta a szerb szövetség a férfiválogatott szövetségi kapitányának.

A csapat sikerrel megvívta az Európa-bajnoki selejtezőket, a német Flensburg azonban ősszel úgy döntött, a klubérdek miatt visszavonja engedélyét, és Vranješ nem dolgozhat tovább mindkét poszton. Így aztán Matićot nem érte váratlanul, hogy Velimir Marjanović elnök és Božidar Đurković főtitkár ismét megkereste.

Pedig az egykori szegedi klasszis se munkanélküli, a játékosként két világbajnoki bronzérmet szerző, edzőként a Szegedet bajnoki címhez és magyarkupa-elsőséghez segítő tréner két éve a szlovén Celjét irányítja.

„Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy én is csak úgy vállalom a feladatot, ha a klubmunkát is megtarthatom. A Celje vezetői nagyon korrektek voltak velem, elengedtek, de azzal a feltétellel, hogy a hazai bajnokságban is aranyérmet várnak tőlem” – mondta. A feladat azért is nehéz, mert a csapat hiába vitézkedik évről évre a Bajnokok Ligájában, legutóbb 2010-ben volt bajnok, az előző két idényben csak a második helyet csípte meg a Velenje mögött.

Azt állítja, tisztában van azzal, hogy rizikós vállalkozásba kezdett, de fenntartja azt is, amit a Sportski žurnalnak mondott: ha nem lenne biztos abban, hogy sikeres lesz a kapitányi munka, nem is vállalta volna.

„Óriási hülye lettem volna, ha nem fogadom el az ajánlatot. Nagy elismerés ez számomra, hiszen ezzel díjazzák az eddigi munkámat. Az igaz, hogy a Celje miatt nem figyeltem olyan szemmel az európai kézilabdázást, hogy hol játszik és milyen formában van az összes szerb játékos. Van egy keret, egyelőre arra építek a csehek elleni két, november eleji mérkőzésen.”

Azt mondja, a szerbeknek nagyon jó átlövőik vannak, de irányítóposzton van hiányosság. Ezért arra is figyelnie kell, hogy a játékstílust úgy alakítsa, hogy ez a hiányosság ne tűnjön ki. Az Európa-bajnokság nagy feladatnak ígérkezik, hiszen a csoportban Franciaország, Lengyelország és Oroszország lesz az ellenfél.

„Szerbiában mindig a legmagasabb célt kell kitűzni, én mindent megteszek, hogy a legjobbak legyünk” – mondta Matić, akit Dejan Perić segít majd. Magyarországon elhűlve nézhetik a szurkolók, hogy az ősi rivális Szeged és Veszprém egy-egy karizmatikus egyénisége egymás mellé állt, de Matić számára ez volt a természetes.

„Két éve együtt dolgozunk Celjében, természetes volt, hogy őt kérem fel segítőnek. Igazi nyerő páros vagyunk. Perke becsületes, tisztességes, de nagyon nehéz ember. Viszont ha tudatod vele, hogy ki a főnök, akkor nincs baj. Nálunk nem fordulhat elő az, ami Veszprémben” – célzott arra, hogy bizony Mocsai Lajos edzősködése idején Perić szava döntött szinte mindenben.

Mocsairól egyébként nem akart beszélni, mert azt mondta, három éve semmilyen kapcsolata nincs a magyar kapitánnyal. „Sohasem leszünk barátok, de úriemberként fogunk viselkedni, ha például az Eb-n találkozunk egymással. Nem akarok beszélni róla, korábban már elmondtam a véleményem, én nem félek tőle” – mondta.

A válogatott október 28-ától Belgrádban edzőtáborozik, majd november elsején Jicinben, másnap pedig Prágában Csehország ellen lép pályára.

A szerb válogatott kerete, kapusok: Darko Stanić (Metalurg), Slaviša Đukanović (Saint-Raphaël), Miroslav Kocić (Vojvodina).

Szélsők: Ivan Nikčević (Wisła Płock), Filip Marjanović (Metaloplastika), Rajko Prodanović (Rhein-Neckar Löwen), Bogdan Radivojević (Flensburg).

Átlövők: Momir Ilić (Veszprém), Momir Rnić (Göppingen), Draško Nenadić (Flensburg), Miljan Pušica (Vojvodina), Marko Vujin (Kiel), Nemanja Zelenović (Celje).

Irányítók: Petar Nenadić (Wisła Płock), Nenad Vučković (Melsungen), Nikola Manojlović (Rhein-Neckar Löwen).

Beállósok: Rastko Stojković (Crvena zvezda), Bojan Beljanski (Göppingen), Živan Pešić (Veszprém).

Mocsai politikus alkat, nála inkább az ész dominál”

A Pick Szeged 2007-ben Matić vezetésével megnyerte a magyar bajnokságot, a következő szezon már inkább a botrányoktól volt hangos. Ekkor alakult ki szópárbaj Mocsai Lajos, a Veszprém akkori edzője és Matić között, amiről az utóbbi a következőket nyilatkozta az Origónak 2011-ben:

– A 2008-as évben jött az ominózus magyarkupa-döntő Szegeden. Tisztában voltam vele, a Veszprém ellen úgy lehet nyerni, ha mindent megteszünk. Nem mondtam, hogy legyünk durvák, de keményen kézilabdáztunk. Kaptunk tíz kiállítást, azaz húsz percet emberhátrányban játszottunk, de így is lőttünk hét-nyolc gólt, ráadásul nagyon jól védekeztünk. A meccs után Mocsai Lajos, a Veszprém edzője azt nyilatkozta, gratulál a Szegednek, jobb volt, jobban harcolt. Másnap hívott egy újságíró, és mondta, nézzem már meg a veszprémi tévé adását. Ott hallottam, ahogy azt mondja Mocsai, hogy én, a fiatal kolléga vagyok a banda vezére. Gondolom, hazaért, leült Hajnal Csaba ügyvezető igazgatóval, majd ezt találták ki, hogy a bajnoki döntőre ne legyen gond. Akkor kiakadtam, én is mondtam ezt-azt az újságokban. A viszonyunk azóta normális, beszélünk egymással. Az a legnagyobb különbség kettőnk között, hogy én mindent szívből csinálok. Lajos politikus alkat, nála inkább az ész dominál, nagyon okos, rafinált edző.

Perić egy igazi „motivátor”

Több mint tíz éven át a jugoszláv válogatott két játékos nélkül elképzelhetetlen volt: az egyik Vladan Matić, a másik pedig Žikica Milosavljević. A szerb válogatott szövetségi kapitányát a játékosok közül senki nem ismeri olyan jól, mint Milosavljević, hiszen már az ifjúsági válogatottban is együtt játszottak, csakúgy mint a Crvena zvezdában, s tíz éven át a válogatott fellépései során szobatársak is voltak.

– Az egy olyan időszak volt, amikor alaposan megismertük egymást, mondhatnám, hogy elválaszthatatlanok lettünk, ugyanis osztoztunk a szép és a kellemetlen pillanatokon is. Az edzőtáborozások során a négy fal között együtt váltunk érett emberré – mondta Žikica Milosavljević a Sportski žurnal napilapnak. – A pályán és azon kívül is kiválóan megértettük egymást. Matićról csak jókat tudok mondani. Ami a válogatottat illeti, bízok benne. Nagy játékos volt, s mára kiváló edzővé nőtte ki magát. A játékos-pályafutása végeztével mindjárt bajnokságot és magyar kupát is nyert a Szegeddel, s megérdemelte a Celje megkeresését. Jó emberre esett a szerb szövetség választása, s biztos vagyok benne, hogy ezt gyorsan be is bizonyítja majd.

Žikica Milosavljević, Vladan Matić és Dejan Perić volt a gerince annak a válogatottnak, amely a 2004-es Európa-bajnokságon szerepelt. Mint ismeretes, Matić azt kérte a szövetségtől, hogy az említett Perić legyen a segédje a válogatottban.

– Zseniális döntés volt! Ennél nem lehetne jobb, ugyanis mindenki tudja, mekkora tudása van Perićnek, és azt is, hogy mire képes. Ő egy igazi „motivátor”, s úgy gondolom, hogy ők ketten igazán jó párost alkotnak – mondta Milosavljević.