2024. április 19., péntek

Örök nyugalomra helyezték Jovanka Brozt

Több ezer ember, tumultus, könnyek, partizán jelképek Tito özvegyének temetésén
Jovanka Broz, udovica bivseg predsednika SFRJ Josipa Broza, sahranjena je uz drzavne i vojne pocasti, pored groba svog supruga u Kuci cveca u Beogradu, 26. oktobra 2013.  Sahrani su prisustvovali clanovi porodice, premijer Srbije Ivica Dacic, potpredsedni

A Virágházban helyezték örök nyugalomra Jovanka Brozt, a JSZSZK néhai elnökének Josip Broznak az özvegyét, állami és katonai tiszteletadás mellett. Az épület bejáratánál olyan tumultus alakult ki, hogy a rendőrség is kénytelen volt beavatkozni.

A szerb állami csúcs képviselői mellett a temetésen jelen voltak a külföldi nagykövetségek képviselői, számos külföldi delegáció. Jovanka Broztól elbúcsúzott Ivica Dačić kormányfő, Rasim Ljajić kormányalelnök, számos SZSZP-s miniszter illetve Dragica Nikolić a szerb államfő felesége.

Jovanka Brozt saját kívánságára Tito mellett helyezték örök nyugalomra, a Virágházban, a Bella ciao című dal dallamai mellett. A fehér márványlapon aranybetűkkel, a Titóéhoz hasonlóan kiírták: Jovanka Broz 1924-2013.

Olyan nagyszámú polgár igyekezett bejutni az épületbe, hogy a rendőrségnek kellett fenntartania a rendet. Egy férfi rosszul lett, őt kórházba szállították, a mentők a helyszínen 15 személyt láttak el.

A Virágházba bejutni próbáló személyek letaposták az épület előtt a virágokat, néhányan a tolongás során el is estek a szökőkút mellett. Ezután a rendőrök kordont alakítottak ki és csoportokban engedték be az embereket.

A Virágház előtt több ezren gyűltek össze, akik tapssal, sokan könnyekkel engedték utolsó útjára Tito özvegyét.

A jelenlévők csillagos partizánsapkákat viseltek, az egykori ország zászlaját valamint Tito és Jovanka képét.

Ivica Dačić kormányfő beszédében elmondta, Jovanka egy dáma volt és utolsó útjára elkísérve magunk előtt is beismerjük, hogy bűnt követtük el vele szemben és saját történelmünk ellen is. Hozzátette: halála előtt senki se emlegette, noha „az első dáma volt, egy intézmény és történelmünk fontos része, amit, hozzá hasonlóan gyorsan eldobtunk magunktól és elfelejtettünk.

A temetésen részt vettek a Hatodik likai partizán divízió harcosai is. Ebben az osztagban harcolt Jovanka is a második világháborúban.

Jovanka Broz október 20-án halt meg, 89 éves korában.

A temetésről készült képgalériánkat itt tekinthetik meg.