2024. április 18., csütörtök

DP: A politikai üldöztetés ellen

Újvidéken tiltakozik a párt a tagjait ért atrocitások ellen

Eddig a Demokrata Párt 73 tagját állították elő és vették őrizetbe, többen jelenleg is őrizetben vannak. Azok száma pedig, akiket kihallgatott a rendőrség több százra tehető.

– A forgatókönyv mindig ugyanaz, a bulvárlapok bejelentik, hogy letartóztatások várhatók, párttagjainkat tolvajnak és csalónak, bűnözőnek minősítik, aztán megtörténik az őrizetbe vétel. Ha viszont bűncselekmény hiányában kiengednek valakit az őrizetből, azt senki nem írja meg, a lejáratást nem vonják vissza. Megengedhetetlen, hogy a letartóztatások ügyében egyetlen ember és két bulvárlap legyen a mérvadó, vannak ehhez illetékes jogi intézményeink, amelyeknek a törvény szellemében kell eljárniuk – nyilatkozta erre vonatkozóan Aleksandar Marković, a DP zombori városi tagozatának szóvivője.

Ettől bizarrabb eset történt a verbászi önkormányzati választások előtt, amikor Marković állítása szerint Ókéren két fiatal temerini DP-aktivistát plakátragasztás közben szabályosan elraboltak, a Szerb Haladó Párt verbászi irodájába hurcoltak, elvették személyi okmányaikat és mobiltelefonjaikat, egyiküket meg is verték.

– Ilyesmi még nem fordult elő soha, hogy a választási kampány során a hatalmi párt foglyul ejti más párt aktivistáit. A kilencvenes években a DP az egyszólamúsággal szemben lépett föl, ezért államellenségnek, hazaárulónak és idegen bérenceknek nevezve üldöztek bennünket, most tolvajként, bűnözőkként igyekeznek megbélyegezni bennünket – mondta Marković. Bejelentette, hogy a demokratákat ért politikai üldöztetés ellen ma, szombaton 11 órakor Újvidéken tartanak tiltakozó megmozdulást.