2024. március 28., csütörtök

Budapesti taxik jönnek a határsértőkért

Az elmúlt napokban több budapesti taxit láttak a környékbeliek a Röszke és Mórahalom között lévő Madarász-tónál hajnalban. A határrendészek szerdán két taxist igazoltattak itt, október 13-án pedig egy fővárosi taxist tartóztattak fel az M5-ös autópályán, akinek utasa két afgán határsértő volt - írja a Délmagyarország napilap pénteki kiadásában.

Múlt szerdán hajnali három órakor két – információik szerint budapesti – taxi állt meg az egyik mórahalmi üzem területének hátsó udvarán.

Az éjjeliőr a zajra felfigyelve kiment, a várakozó sofőrökkel közölte, hogy magánterületen vannak, hagyják el az üzem telephelyét. A taxisok a felszólításnak eleget tettek, majd az innen néhány száz méterre lévő Madarász-tóhoz gurultak Röszke irányába. Az éjjeliőr ezután azt látta, hogy rendőrautók állnak meg a taxisok mellett, majd rövid időn belül ugyanitt egy csoport határsértőt fogtak el az egyenruhások – értesültünk.

Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő az esettel kapcsolatban elmondta: a határrendészek az említett napon hajnali három óra negyven perckor hőkamerával szúrtak ki két álló járművet a Madarász-tónál. Kollégái igazoltatták a sofőröket, akik ezután elhajthattak a helyszínről. Kisvártatva szinte ugyanezen a helyen két csoport határsértőt fogtak el a rendőrök. A százados közölte: mivel a taxisok autójában ellenőrzésükkor a sofőrökön kívül senkit nem találtak, így az igazoltatás után útjukra kellett engedniük őket. A környékbeliek ugyanakkor arról beszélnek: mostanában nem ez volt az első gyanús eset, hogy a röszkei határ közelében budapesti taxikat láttak. A rendőrségi szóvivő megerősítette az információt.

– A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei az M5-ös autópályán állítottak meg egy taxit október 13-án hajnalban. A sofőr T. László, 41 éves budapesti lakos két afgán állampolgárt vitt Budapest felé. A két külföldi előtte illegálisan lépte át a zöldhatárt. A sofőr ellen embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályán. A taxis kihallgatásán beismerő vallomást tett, szabadlábon védekezhet – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs. Információink szerint a lebukott fővárosi taxis a Taxi 2000 munkatársa volt. A budapesti székhelyű taxitársaság ügyvezető igazgatója, Bódog Hajnalka tőlünk értesült a történtekről. Elmondása szerint ritkaságszámba megy, hogy társaságuktól Szeged távolságba rendelnek kocsit. – Ha mégis ilyen történik, és nem törzsutasról van szó, le kell ellenőriznünk, hogy kihez megyünk, hiszen ekkora utat csak úgy nem tehetnek meg munkatársaink – mondta az ügyvezető.