2024. április 25., csütörtök

Az élhetőbb város kialakítása

– Az urbanizáció olyan infrastruktúra és életkörülmények létrehozását kellene hogy jelentse, amelyben a kis települések csupán méretükben különböznének a városoktól – mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke tegnap Az élhetőbb városokért elnevezésű negyedik nemzetközi konferencia nyitónapján. A tanácskozás fő témája a kelet-európai országok városi közlekedése.

A képviselőház elnöke arra is rámutatott, hogy egy humánus, urbanizált város, illetve település kiépítésében a közlekedés a kulcsfontosságú tényezők egyike, majd reményét fejezte ki, hogy a konferencia nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szilárd alap és társadalmi megegyezés jöjjön létre, amely elősegítheti a már megfogalmazott ambíciók megvalósulását.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár megjegyezte, hogy az értekezésnek a közlekedésről az élhetőbb város kialakítása tükrében beszélnek, és hozzáfűzte, hogy a tartomány igyekszik az elhangzottak tükrében fejleszteni a városokat, illetve falvakat.

– A vajdasági települések összeköttetéseinek fejlesztése nemcsak a tartomány, hanem egész Szerbia számára fontos – nyilatkozta Vasin, majd közölte, hogy jelenleg a gazdasági titkárság gazdaságélénkítő programon munkálkodik. Ebben fontos szerepet kapott a folyami és a vasúti közlekedés fejlesztése. Ennek köszönhetően az áruforgalom a közutakról részben átirányulhatna az olcsóbb teherszállítási módokba.

A tegnapi konferenciamegnyitón jelen voltak az energiaügyi és a közlekedési minisztérium, valamint több nemzetközi szervezet képviselői is.