2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szerb edzővel menekülne az Újpest

Nebojša Vignjević ült le a kiesőhelyen álló futballcsapat kispadjára

Már Kozma István kinevezésekor érezni lehetett, hogy valami nincs rendben Újpesten. Roderick Duchatelet tulajdonos szerepvállalása óta folyamatosan külföldi edzőben gondolkodott, és bár Jos Daerden megbukott, Marc Leliévre másodedzőre továbbra is számított. A belga azonban nem rendelkezett a szükséges papírokkal, így a lilák kijátszották a szabályokat: vezetőedzőnek kinevezték Kozma István, a klub egykori válogatott középpályását, aki gyakorlatilag statisztált ahhoz, hogy Leliévre bábjaként tevékenykedjen.

Azt már a Ferencváros elleni bajnoki kapcsán megírtuk, hogy beszédes volt látni a kispadon ücsörgő Kozmát és a hevesen gesztikuláló Leliévre-t, és bár a klub cáfolta, hogy a belga irányítaná a szakmai munkát, a múlt hét vége bebizonyította, mégis ez a helyzet. A Győr elleni vereséget követő sajtótájékoztatón ugyanis Leliévre bejelentette, hogy távozik, márpedig a világon sehol sem lehetne az hír, hogy egy másodedző veszi a kalapját.

Az új tréner az a Nebojša Vignjević lett, aki 2000 és 2002 között Tatabányán futballozott, és akiről Vladan Filipović FIFA-licences menedzser korábban azt nyilatkozta, minden idők egyik legjobb magyarországi légiósa lehetett volna, ha nem bajlódik állandóan sérüléssel. A 45 éves szakember korábban irányította az OFK Grbalj, a Rudar Plevlja, a Hajduk Kula és a belgrádi Rad csapatát, legutóbb pedig a Vojvodinánál dolgozott. Segítője Zoran Čampara lett, a párosnak bemutatkozásként az MTK ellen kellene sikerre vezetni a csapatot.

Nincs könnyű helyzetben a Ferencváros sem, ahol a szezon elején már pedzegettük, hogy Ricardo Moniznak bizonyítania kellene, mert a csapat semmi extrára nem képes: a középszerű hazai játékosok középszerű légiósokkal legfeljebb a középmezőny tetejét célozhatják meg.

Akeem Adams tragédiája megviselte a csapatot, de azért az túlzás, hogy az újonc Puskás Akadémia és a Honvéd elleni vereség után majdnem kikapjon a sereghajtó Kaposvár otthonában is. Vízválasztó lehet a hétvégi, Mezőkövesd elleni bajnoki, mert ha ezt sem nyeri meg a csapat, el kellene gondolkodni az edzőváltás lehetőségéről.

A listavezető Videoton a Honvédot fogadja, és bár a hazaiak esélyesebbek, a fővárosiak bármikor képesek a meglepetésre. A piros-feketék jó szériában vannak, előző három meccsüket a Haladás, a Fradi és a Pécs ellen megnyerték, hét gólt szereztek, és mindössze kettőt kaptak. Legutóbb egy éve Székesfehérváron is nyertek Boris Živanović góljával, de 2010-ben is három ponttal távoztak a Sóstói Stadionból.

A Diósgyőr több mint két hónapja gólt se kapott, zsinórban már hét győzelemnél jár, és a papírforma ezúttal is győzelmet jósol Szombathelyen. A Haladás egyike azon négy élvonalbeli csapatnak, amely még veretlen hazai pályán, így a forduló ragadója nagy csatát ígér.

Ami a válogatottat illeti: lassan a felejtés homályába veszett volna az amszterdami 8:1-es vereség, de Egervári Sándor leköszönő kapitány búcsúzóul még egy nyílt levélben megpróbálta megvédeni becsületét.

Az elmúlt héten néhányan el akarták venni futballtársadalmunktól az előrelépés elismerését, ami hat féléven keresztül lendületet adott a sportágnak… Vállaljuk az elmúlt három és fél év sikereit és kudarcait, a 17 győzelmet, 8 döntetlent, 9 vereséget, azaz a 62 százalékos teljesítményt. Bízunk abban, hogy meghatározó játékosaink ismét jó formában, sérülésmentesen állnak a válogatott rendelkezésére, ami biztosíthatja a három és fél évvel ezelőtt kitűzött célt, a 2016-os, 24 csapatos Európa-bajnokságra való kijutást” – írta többek között.

Egy dolgot felejtett el megjegyezni: a huszonnégy csapatos Európa-bajnokságra az óvodás lányaim irányításával is illene kijutni. Ha nem, akkor Karthágó mintájára – ceterum censeo – minden hazai futballpályát le kell rombolni, és sóval beszórni. Mert előrelépés sohasem lesz. Vissza pedig már nincs hová menni.

A 12. forduló programja

Október 25., péntek: MTK–Újpest (19 óra)

Október 26., szombat: Debrecen–Pápa (14 óra), Pécs–Kaposvár (16 óra), Ferencváros–Mezőkövesd (16 óra), Kecskemét–Paks (18 óra), Haladás–Diósgyőr (20 óra)

Október 27., vasárnap: Videoton–Honvéd (16.30), Győr–Puskás Akadémia (18.30)