2024. március 29., péntek

Elutasították a Taton-ügy újratárgyalását

A belgrádi Felső Bíróság bűnvádi peren kívüli tanácsa elutasította a Taton-ügy újratárgyalásának kérelmét. Az újratárgyalást két elítélt kérelmezte, arra hivatkozva, hogy olyan bizonyítékok vannak a birtokukban, amelyek megváltoztathatnák a francia Brice Taton meggyilkolása miatt összesen 123 év letöltendő szabadságvesztésre elítélt 14 Partizan-szurkoló ítéletét. A bírósági tanács a Fellebbviteli Bíróság meghagyása szerint kivizsgálta az elítéltek védőügyvédjei által bemutatott bizonyítékokat, és megállapította, hogy a bizonyítékok nem kérdőjelezik meg a jogerős ítélet tényállását, ezért az per újratárgyalásának kérelmét elvetik.

A védelem az útrajtárgyalást Svetlana Bubanja és Dragan Crepulja tanúvallomására alapozta. Svetlana Bubanja közölte a sürgősségiekkel, hogy Taton átesett a korláton, míg Dragan Crepulja nyugalmazott rendőr, aki ekkor parkolóőrként dolgozott a helyszínen, azt állítja, hogy Tatont nem a támadói vetették a mélybe, hanem maga ugrott le, továbbá közölte, hogy a rendőrség a nyomozás során ezen állításának módosítására próbálta rábírni őt, arra, hogy azt mondja: látta, amint Tatont a gyanúsítottak ledobták.

Mint ismeretes, az elsődleges ítélet példamutató szigort alkalmazott az elkövetők ellen – összesen 240 év börtönbüntetést irányzott elő a tíz elítéltnek. A Fellebbviteli Bíróság 2012. január végén a felére csökkentette a kiszabott szabadságvesztést, melynek időtartama így hét és tizenöt év között alakul személyenként.

Brice Tatont (28) 2009. szeptember 17-én, a Partizan és Toulouse közötti labdarúgó-mérkőzés napján verte meg a hazai futballszurkolókból verbuválódott csoport, amelynek élén a ma is szökésben lévő Dejan Puzigaća és Đorđe Prelić állt, akit a spanyol rendőrség februárban tartóztatott le Barcelonában. A Partizan labdarúgóklub Alkatraz, Iridućibili és Rebels szurkolócsoportjainak tagjaiból álló csoport több irányból közelítette meg az Obilić körúti Irish Pub kávézót, maszkokat húztak, és a franciákra támadtak fáklyákkal, botokkal és üvegekkel. Tatont magukkal hurcolták, eltörték az arccsontját és a koponyacsontját, megsértették a gerincét, mellkasán és bordáin is töréseket okoztak, majd ledobták a 4,28 méter magas lépcsőkről. Tizenkét nap múlva Taton belehalt sérüléseibe. A bíróság az elsőfokú ítélethozatalkor megállapította, hogy Taton arcának bal felével zuhant a betonra és nem lehetséges, hogy ő maga ugrott volna le.