2024. április 24., szerda

Példát állítottak az erdőgazdaságiak

Tíz éve felügyeli a természetet a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat, az évfordulóról monográfia közreadásával emlékeztek meg

– Lehet színvonalas, korszerű, profitábilis, eredményes az is, ami vajdasági, erre nincs jobb bizonyíték, mint a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat tízéves sikertörténete – többek között ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a fennállásának 10. évét ünneplő közvállalat munkatársait, akik partnereikkel és barátaikkal együtt a Tartományi Képviselőház nagytermében tegnap mutatták be a vállalat egy évtizedes történetét felölelő, igényes kivitelezésű monográfiáját.

Az egybegyűlteknek Takács Márta igazgató, okleves erdészmérnök idézte fel a kezdeteket, amikor képviselőházi döntés nyomán létrejött a vállalat. A szerény, csaknem ínséges kezdetek után, mint mondta, 3-4 év kellett ahhoz, hogy megteremtsék a gazdálkodáshoz szükséges elengedhetetlen alapfeltételeket, amire alapozva már fejlesztésben, megfelelő jövedelemben is lehet gondolkodni.

– A közvállalat megalakulása előtt a szerbiai erdőgazdaság hatáskörébe tartoztak tartományunk erdei. A 2003 óta eltelt időszakban hatalmas változásokon ment keresztül a vállalat – mondta Takács Márta, aki 2005-ben került a cég élére.

– Riasztó állapotok fogadtak, szervezetlenül és fegyelmezetlenül folyt a munka, a veszteség elkerülhetetlen volt. Nagy gondot okozott a több mint 1800 foglalkoztatott fizetésének előteremtése is. Lépésről lépésre építettünk fel egy új szellemiségű vállalatot, amely komoly fejlődésen ment át. A gazdálkodásunkat a legmagasabb szintű nemzetközi szabványokat is kielégítő szintre tudtuk emelni. Az FSC szabvány sikeres bevezetésének köszönhetően rövidesen biztosítani tudtuk a fenntartható erdőgazdálkodást. A piacgazdálkodás mellett a környezetvédelmi szempontok és a szociális momentumok is előtérbe kerültek, ma erre a három pillérre támaszkodva működik a vállalat. A hasonló profilú vállalatok az egész világon az FSC szabvány elnyerését tartják legfontosabb kritériumnak, ez az a mérce, amelynek teljesítésével megnyílik a lehetőség a kivitel előtt. Büszkén mondhatom, hogy átmentünk a szigorú vizsgán. A Genfből érkezett felmérését és értékelést végző ellenőrök elmondták, hogy kevés európai országban találkoztak ilyen magas szintű, az FSC standardot kimagaslóan teljesítő vállalattal, mint amilyen a miénk.

A közvállalatnak jelenleg 1550 alkalmazottja van, ebből 280 erdészmérnök. Adóssága nincs, pénzbeli támogatást sem a tartománytól, sem a köztársaságtól nem kap. Összesen 140 000 hektáron gazdálkodik, négy erdőgazdaságra osztva: Zombor, Újvidék, Sremska Mitrovica, Pancsova, külön részlegként működik a vadászati ágazat, Lovoturs néven. Az elmúlt tíz évben 96 kilométer hosszú erdei utat építettek ki, a gazdálkodásukhoz tartozó erdők mintegy 60 százaléka védett területnek számít.

Mint az igazgatónő hangsúlyozta, lassan elfogy a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat gondozása alatt lévő, erdőtelepítésre alkalmas terület, vagyis 2014 és 2017 között még lehetőségük lesz 1200 hektár új erdő telepítésére, de ezzel elfogy a rendelkezésükre álló, fával beültethető földterület. Nagy kérdés, hogyan tovább. Az államilag megcélzott 14 százalékos erdősítés eléréséhez a jelenlegi 140 000 hektár erdőt meg kellene duplázni.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke az egybegyűltekhez szólva hangsúlyozta, hogy a 2002-es omnibusztörvény tette lehetővé a közvállalat megalakulását, mely ma azon kevesek egyike, melyeket nem a veszteségek miatt emlegetünk. A Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat tíz év alatt példát statuált, a legsikeresebb tartományi vállalatok közé verekedte fel magát.

– Közösen kell megoldást keresnünk a tartomány erdővel borított területeinek növelésére, mivel ez meghaladja a közvállalat hatáskörét. Tény, hogy közös az érdekünk, hiszen a tartomány 6-7 százalékos erdősített területeit meg kellene duplázni ahhoz, hogy környezetünk élhetőbb, egészségesebb legyen. Ez pedig mindannyiunk érdeke – hangsúlyozta többek között a Tartományi Képviselőház elnöke.

Az egy évtizednyi sikertörténet hordozóit köszöntötte továbbá Perica Grbić, a Mezőgazdasági Minisztérium Erdészeti Igazgatóságának vezetője, Milan Medarević, a belgrádi Erdészeti Kar dékánja és sokan mások.