2024. április 18., csütörtök

Kritikus tömeg Újvidéken

Október 25-én, a hónap utolsó péntekén 19. alkalommal tartják meg Újvidéken a Kritikus Tömeg elnevezésű biciklis  felvonulást. Minden hónap utolsó péntekén megrendezik, az egészséges életmódot népszerűsítik, a biciklit mint az autók  alternatíváját reklámozzák vele. A találkozó  ezúttal is a Limáni parkban lesz délután 5  órakor, innen indul a csoport városi biciklis  körútjára. 
A Kritikus Tömeg (Critical Mass)  megmozdulás politikamentes, nonprofit, nemzetközi esemény, a világon 350  városban szervezik meg. Az elképzelés  eredetileg az Egyesült Államok nyugati  partjáról, San Franciscóból indult. 1992-ben jött létre a mozgalom, 2008-ban volt legtömegesebb az akció, amikor Budapesten 80 ezer kerékpáros vonult fel.
Újvidéken 2012 áprilisában szervezték  meg először, akkor 150–200-an voltak, az  idén áprilisban már 570-en jöttek össze a  parkban. Hagyománnyá vált, hogy a felvonulás előtt a jelen levő „amatőr” biciklistáknak szakmai segítséget nyújtanak a profik:  apró javításokat végeznek bringáikon,  felpumpálják a bicikligumikat, szelepet  cserélnek, tanácsokat adnak.