2024. március 29., péntek

Átadták a Batthyáneumot

Felépült az első egyházi idősek otthona Magyarkanizsán

Négy éves küzdelem árán valóra vált Savelin Zoltán martonosi plébános álma, hogy létrehoz egy olyan intézményt, amely elsősorban hívők és egyházi személyek számára nyújt otthont idős korukra. Ahogyan ő fogalmazott: ha sok ember ugyanarról álmodik, akkor az már valóság.

Az otthon 30 személy befogadására alkalmas, ám egyelőre még nem tudják üzembe helyezni. Ennek oka, hogy a berendezési tárgyak még hiányoznak, a tervek szerint tavaszra ez is megoldódik.

– Egy épület megvalósítása nagyon nehéz feladat, de még mindig könnyebb, mint működtetni. A dolog igazán izgalmas része még csak most kezdődik. A továbbiakban szeretnénk majd felépíteni a Batthyáneum 2-t is, amely kisebb szobákkal magányos személyeket tud majd befogadni – nyilatkozta a martonosi plébános.

Dr. Batthyány-Strattmann Lászlóról, a „szegények orvosáról” elnevezett épület értéke 40 millió dinárt tesz ki, ebből 23 milliót a Tartományi Nagyberuházási Alap biztosított.

A vasárnap tartott átadó ünnepségen Kern Imre, a Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettes is jelen volt, aki elmondta, hogy igyekeztek szem előtt tartani az egyházi épületek építési és felújítási költségeihez való hozzájárulást Vajdaság-szerte. Nyilas Mihály községi elnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Magyarkanizsán már működő Gerontológiai Központ mellett szükségét érezte, hogy felépüljön az egyházi idősek otthona is:

– Az aktív generációknak szem előtt kell tartaniuk az idősekről való gondoskodást, mert ezzel a saját jövőjüket is megalapozzák, hisz ők is megöregszenek egyszer – mondta.