2024. április 18., csütörtök

Erdély-szerte is megemlékeztek az ’56-os forradalomról

Erdély-szerte és a Bukarest melletti Snagovban is megemlékeztek tegnap a magyar pártok, külképviseletek, bajtársi közösségek és önkormányzatok az 1956-os magyar forradalom kitöréséről.

Csíkszeredában a Kalász lakótelepi temető bejáratánál felállított 1956-os kopjafánál, majd az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél rendeztek ünnepi megemlékezést.

Sepsiszentgyörgyön a volt politikai foglyok Kovászna megyei szervezete a bajtársak sírjait, majd Szalai Attila 1956-os mártír emléktábláját koszorúzta meg. A szabadságharc tiszteletére este az ’56-os emlékparkban rendeztek ünnepséget, amelyen Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is részt vett. Kézdivásárhelyen a helyi iskolák immár hagyományos fáklyás-gyertyás felvonulására került sor.

Nagyváradon az EMNP és az EMNT rendezvényén felidézték az erdélyi magyarság 1956-os szolidaritási megmozdulásait, egyebek közt a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének megalakulását.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete ’56-os tematikájú történelmi csapatvetélkedőt rendezett az általános iskolások számára. Délután emléktáblát avattak a forradalmárok tiszteletére a Vártemplom udvarán. A Kolozsvár Társaság és az RMDSZ Kolozs megyei szervezete szervezésében rendeztek koszorúzást a kolozsvári Sétatéren felállított ’56-os emlékműnél. Ugyancsak Kolozsváron, a református templom kertjében Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát avatták fel.

Snagovban, Nagy Imre és társai kényszerlakhelyének helyszínén Magyarország bukaresti nagykövetsége, az RMDSZ bukaresti szervezete, az Ady Endre líceum és az 1989-es forradalmárok szövetsége koszorúzta meg a mártír miniszterelnök emlékoszlopát.