2024. április 25., csütörtök

Próbarepülésen az Air Serbia

Két próbarepülést hajtott végre szerdán az Air Serbia gépe. Az Airbus A319 típúsú repülőgép dél körül a Belgrád–Niš–Belgrád vonalon közlekedett, 15 órakor pedig Újvidék felé indult el a surčini Nikola Tesla Repülőtérről, majd átrepült a Kalemegdan és az Avala fölött. A próbarepülést két Mig 29-es és egy Galeb G4-es katonai repülő kísérte – a Szerbiai Katonaság is kihasználta egy gyakorlatra az alkalmat, egy eltérített repülőgép követését és landoltatását szimulálták. Predrag Bandić, a 204. légirendészet parancsnoka közölte, hogy a gyakorlatot a következő napokban is folytatják majd, mert, mint mondta, a modern társadalom egyik alapvető kihívásának számít a személyforgalmi repülőgépek eltérítése.

A bemutató jellegű repülést megelőzően az Airbust a Légiközlekedési Igazgatóság felügyelői vizsgálták át, hogy biztosak legyenek a gép megfelelő műszaki állapotában. A repülést előkészítő fázisban az ellenőrök meggyőződnek róla, hogy pontosak-e a repülő teljesítményével kapcsolatos számítások, megfelelőképp készült-e fel a személyzet az útra, végrehajtották-e a szükséges biztonsági intézkedéseket. Az igazgatóság a következő napokban is rendszeres ellenőrzéseket tart majd. Mint ismeretes, az Air Serbia első hivatalos útjára október 26-án kerül sor.

Az új légiközlekedési vállalat első A319-es Airbus gépe szombaton érkezett meg a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre Düsseldorfból, ahol korábban festésen volt. Az Air Serbia október 26-i első járata Belgrádból Abu-Dzabiba tart majd az üzleti partnerekkel kötött korábbi megegyezés alapján.

Mint ismeretes, a szerb kormány augusztus elsején írta alá a stratégiai partnerségről szóló szerződést az Etihad társasággal, s ezzel az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cég megszerezte a szerb légitársaság tulajdonjogának 49 százalékát, ennek alapján változtatta a Jat Airways Air Serbiára a nevét. A szerbiai légitársaságnak tíz új Airbus repülőgép képezi majd a légiflottáját. A szerb kormány október 17-én jóváhagyta a Köztársasági Garanciaalap azon döntését, mely az Etihadnak és a Jatnak a közös beruházását segíti az új vállalatba. A megállapodás szerint az Etihad negyvenmillió eurós hitelvonalat szavatol az Air Serbia működésbe léptetéséhez, mely összeg a légitársaság alaptőkéjét fogja képezni 2014. január elsejétől.

Ünnepélyesen október 25-én, egy nappal az abu-dzabi út előtt leplezik le az első új repülőgépet a Nikola Tesla Repülőtéren.