2024. április 20., szombat

A Srbijagasra nem vonatkoznak a takarékoskodási intézkedések?

A Srbijagas igazgatója, Dušan Bajatović semmit sem tartott be abból, amit három héttel ezelőtt megígért a vele, Lazar Krstić pénzügyminiszterrel és Saša Radulović gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalás során – jelentette ki tegnap Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter, aki azután nyilatkozott a sajtónak, hogy Crna Trava mellett megnyitotta az üzembe helyezett új mini vízerőművet.

A gazdasági miniszter megerősítette, hogy a Srbijagas igazgatója mulasztást követett el.

Zorana Mihajlović kiemelte, a gázszolgáltató közvállalat vezetőségének e miatt a felelőtlen viselkedése miatt „az egész ország” vörös zónába lép.

– Az egyik oldalról az állam megszorító intézkedéseket hoz, amelyeknek hatását mindannyian meg fogjuk érezni, a másik oldalon pedig ott áll a Srbijagas vezetősége, amely úgy viselkedik, mintha ezek az intézkedések rá nem vonatkoznának – mondta az energiaügyi miniszter, majd hozzátette: – Le kell ülnünk mindhármunknak a kormányfővel, hogy megbeszéljük mi lesz a Srbijagasszal.

Erre a megbeszélésre Zorana Mihajlović szerint a napokban sor kerül.

A KÚTBA DOBOTT PÉNZ

Saša Radulović gazdasági miniszter megerősítette, hogy a Srbijagas semmit sem tartott be abból, amit a közvállalat igazgatója megígért a három héttel ezelőtti tárgyaláson. A tárcavezető egyúttal támogatásáról biztosította az energiaügyi minisztert abban a fáradozásában, hogy megoldást találjon a gázszolgáltató közvállalat tarthatatlan helyzetére.

Radulović a Tanjugnak nyilatkozva kiemelte, olyan elveket léptettek életbe, amelyekhez tartva magukat „többé nem dobálják feneketlen kútba a pénzt”. Bármelyik állami tulajdonban lévő vállalat csak azután kaphat támogatást az államtól, ha elküldte a „vállalat személyi igazolványaként” emlegetett, a cég alapvető üzleti adatait tartalmazó adatsort a gazdasági minisztériumnak. Ezt az átszervezésre és a vállalat talpra állítására vonatkozó vezetőségi elképzelések tükrében kell elkészíteni – tette hozzá.

Az október 7-én Dušan Bajatović, Lazar Krstić, Zorana Mihajlović és Saša Radulović a tárgyalás után az nyilatkozta a média képviselőinek, hogy a Srbijagas átalakítását minél előbb el kell kezdeni, mert a gázszolgáltató közvállalat jelenlegi rossz helyzete az egész ország energiabiztonságát veszélyezteti.

A tárgyaláson elhangzottakról annyit tudott meg a közvélemény, hogy a Srbijagas szerkezetátalakítása volt a téma.

KÉTSZÁZ MINI VÍZERŐMŰ ÉPÜL

A Crna Trava községben találhat Jabukovik mini vízerőműnek, amelyet tegnap nyitott meg Zorana Mihajlović energiaügyi és környezetvédelmi miniszter, 1,6 megawatt a teljesítménye. A tervek szerint évente 4,8 millió kilowattóra áramot termel. A vízerőmű az Eco Energ Goup két és fél millió euró értékű beruházásából épült meg.

A megnyitó alkalmával Zorana Mihajlović elmondta, hogy a következő két évben még 200 új mini vízerőművet helyeznek üzembe Szerbiában.

– Ez a megnyitó üzenet a külföldi befektetők számára, hogy Szerbiában érdemes beruházni mini vízerőművek építésébe, az önkormányzatoknak pedig arra nézve, hogy mindig számíthatnak a minisztérium támogatására – hangsúlyozta a miniszter.