2024. április 25., csütörtök

Partnereket keres a Torlak Intézet

A Torlak Intézet nem eladó – jelentette ki tegnap Slavica Đukić Dejanović egészségügyi miniszter. Kiemelte, hogy a világ vezető gyógyszergyártó cégei együttműködni szeretnének a kutatóintézettel, nem pedig megvásárolni azt. Szavai szerint eddig csak a brit–amerikai GlaxoSmithKline (GSK), a legnagyobb európai és a világon a második számú gyógyszergyárcsoporttal tárgyaltak, de a terveik szerint francia és német cégekkel is asztalhoz ülnek.

– A hazai cégeket életre kell kelteni, nem pedig eladni őket. Ez utóbbi a legrosszabb lehetőség. A partnerség ennél sokkal jobb, de az együttműködés a legjobb lehetőség – mondta az egészségügyi miniszter.

Reményei szerint az év végére az érdekeltek együttműködési terveket mutatnak be a belgrádi tárgyalócsoportnak. A szerbiai tárgyalócsoportot az egészségügyi miniszter vezeti, tagjai között a Torlak Intézet szakemberei mellett helyet foglal a pénzügyminiszter is.

Az egészségügyi miniszter szerint nemcsak a Torlak Intézetet érték működési nehézségek, hanem több hasonló intézetet is. Hozzátette, hogy a tervek szerint kibővítik a Torlak Intézet munkaleírását, hogy ne csupán védőoltásgyártással foglalkozhasson.

Dušan Milisavljević (DP), a Szerbiai Képviselőház egészségügyi bizottságának tagja kérdőre vonta a szerb kormányt, hogy ki a felelős az egykor neves és erős Torlak Intézet tönkretételéért.

– Ki okozott akkora kárt, hogy az intézet magánosítása, vagy egy gyógyszergyárral történő stratégiai partnerség vált az egyedüli megoldássá? – kérdezte Milisavljević.

Szavai szerint a Torlak Intézet ügye híven tükrözi a szerbiai egészségügy kaotikus állapotát, kiemelve, hogy az ország hosszú ideje a legalapvetőbb védőoltásokat sem tudja előállítani.