2023. június 10., szombat

Lukács Miklós cimbalomtriója Magyarkanizsán

Dzsesszkoncertet ad a Lukács Miklós cimbalomtrió Magyarkanizsán az Art Caféban szombaton.

A Nagy József Regionális Kreatív Műhely és az Art Café Music közös szervezésében szerepelnek a magyarországi dzsesszzenészek a vajdasági városban. A trióban Lukács Miklós cimbalmozik, Orbán György nagybőgőzik és Baló István ül a doboknál. 

Lukács Miklós eredeti stílusát, kifinomult ugyanakkor rendkívül átfűtött játékát nemcsak a neves Dresch kvartettből ismerik a dzsesszzene rajongói, hanem Lukács saját zenekarai, duói, kortárs zenei koncertjei is immár komoly életművet jelentenek. Új triójának rövid idő alatt elért hihetetlen népszerűségét eredeti magyaros ízének, különleges szépségének és a kiváló társakkal elért egységes, magas színvonalú játéknak is köszönheti - írták a magyarkanizsai közleményben.
Lukács Miklós 1977-ben született Törökszentmiklóson. Édesapja szintén cimbalmos, édesanyja tíz évig hegedült. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult és 1999-ben diplomázott. 1997-ben megalakult a Cimbalmos Baráti Kör Alapítvány, melynek kuratóriumi tagja lett. Az alapítvány rendezte fesztiválokon nemcsak előadóként, hanem zeneszerzőként is bemutatkozott. 1993-ban Hazám címmel a Krétakör Színház, majd Divertimento kamarazenekarra és cimbalomra címmel az ELTE Kamarazenekar felkérésére írt darabot.
A klasszikus zene mellett - többféle zenei műfajt is kipróbált, elsősorban a dzsesszt és az etnozenéket. A mai napig számos ilyen formáció - többek közt a Kvartett B, a Borbély Műhely, Lovász Irén, a Tűzkő Csaba Septett, az East Side Jazz Company, a Dresch Mihály Quartet - tagja, illetve állandó vendége. Szólistaként szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-lemezén, amelyen a Hat magyar rapszódia szerepel.
A trió dobosa, Baló István a magyar dzsesszélet meghatározó alakja. 1978-ban végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszékén. Több együttesben, így a Dresch Quartetben játszik és saját kidolgozott módszere szerint tanít a Kodolányi János Főiskolán.
A nagybőgős, Orbán György a Bolla Quartetben is játszik és tagja a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett New Gypsy Jazz formációnak.