2024. április 25., csütörtök

Egészségbiztosítás lombardiai példára

Olasz küldöttség járt a Tartományi Képviselőházban

Az egészségügy decentralizálásának és regionalizálásának gyakorlatban való megvalósításáról tanácskoztak hétfőn Újvidéken a Tartományi Képviselőház nagytermében, ahol az észak-olaszországi Lombardia tartomány küldöttsége tartott beszámolót.

– A fejlett uniós országokban a regionalizáció és a decentralizáció szinte valamennyi közszolgálatra vonatkozik, így az egészségügyre is. Vajdaság mint régió jó úton halad, de hiányzik a követhető példa és ennek a gyakorlatban történő megvalósítása. A két napon át tartó szeminárium alkalom arra, hogy tartományunk önkormányzatainak képviselői, valamint az egészségügy képviselői is megismerkedhessenek a betegbiztosítás olaszországi szervezési formáival – mondta Danijela Stanković Baričak tartományi egészségügyi titkársegéd.

A regionalizált államalakulatokban az önkormányzatok saját egészségügyi költségvetéssel rendelkeznek, hiszen testközelből tudják követni a lakosság egészségügyi állapotát, és ha kell, képesek azonnal reagálni. Önmaguk alkotják meg egészségügyi politikájukat is, hiszen senki sem ismerheti jobban annak a bizonyos régió lakosainak egészségügyi gondjait.

Vajdaság mint régió immár rendelkezik mindazokkal az előfeltételekkel, amelyeket Lombardia tartományban már alkalmaznak, de az önkormányzatok képviselőinek ez az első alkalom, hogy behatóbban megismerkedjenek a tematikával. A külföldi példa Vajdaságban történő alkalmazása csupán a hatályban levő törvényes keretek között valósítható meg, de az uniós felzárkózás útján időben készülünk erre a lehetőségre is – mondta az egészségügy titkárhelyettes.

Vajdaság és Lombardia tartomány között sok a hasonlóság, de a különbség is. Vajdaság is rendelkezik Betegbiztosítási Alappal, de az olasz példától eltérően kevésbé működik hatásosan. Vajdaság emellett számos intézménynek alapítója, de azok munkájában is van mit javítani. Tehát az efféle tanácskozások alkalmak arra, hogy a vendégek rámutassanak, miként tevékenykedhetnénk eredményesebben a gyakorlat terén is.

A tanácskozás kedden Szenttamáson folytatódik.